top of page
Search

Лека и бърза пролетна лазаня

Обичам италианската храна, обичама лазаня, паста, пица...но не обичам приготвянето на сос бешамел за лазанята...и честно това ме отказва да си я приготвя у дома... Алек спря да яде коприва, когато беше малък на 1,2,3 години обичаше - направо обожаваше копривена каша/супа/яхния, но в последните две години, само като чуе "коприва" или "спанак" и твърдо отказва дори да опита храната...Да, обаче пролетта е сезонът на копривата и дори по време на изолация може да се измъкнеш за малко до съседната поляна в подножието на планината, за да си набереш зелени връхчета коприва. И така - вчера набрах млада и крехка коприва...обаче Алек отказа да я яде....и от много мислене адаптирах рецептата на Джейми Оливър за лазаня със спанак и рикота...но така я адаптирах, че той самият не би я познал. Обаче - Алек яде от лазанята с коприва...яде и то - изяде огромно парче от нея. А аз не приготвих сос бешамел за нея :) Та за всички, които не обичат да бъркат сос бешамел, или имат деца/мъж/жена, които не ядат копривена супа...мисля че това е идеалната рецепта да скриете копривата и да ги излъжете да я изядат. Ето как (ама много дълго стана интрото ми днес - извинете!).

 

Съставки:

1 пликче млада копива (като тези, които ги продават на пазара) може и повече - може да миксирате коприва със спанак или да замените копривата със спанак

1 връзка пресен лук

1-2 стръка презен чесън или няколко листа див чесън /левурда/

1/2 стрък праз лук (ако имате)

1,5 коф. Скир (ако нямате може и заквасена сметана)

2 яйца

кори за лазаня

зехтин/олио

Подправки: сол, черен пипер, джоджен (ако имате пресен още по-добре)

1/2 буркан/конферва доматен сос за паста

400 гр. суров бекон нарязан на кубчета (ако нямате може да пропуснете)

500 гр. извара (може да я замените със сирене, рикота, крема сирене)

 

В дълбок тиган запържете в малко зехтин бекона, а после когато е готов добавете всички зелении нарязани на ситно, разбъркайте и оставете да се готви под капак. Гответе докато зелениите се задушат и сготвят и махнете от котлона. Към готовата смес добавете доматения сос и изварата, разбъркайте добре, овкусете с черен пипер и сол (ако има нужда). В купичка разбърайте скира с яйцата.

Вземете си една правоъгълна тавичка и е време да наредите лазанята (лесно е нали?). Най-отдолу сложете малко от скира с яйцата, наредете корите (приготвяйте ги спрямо указанието на пакета - някои се редят сурови - като моите, а други трябва предварително да се сварят), разпределете част от сместа с копривата, отново кори, коприва, кори, коприва (докато ви стига сместа и големината на тавата. На финала завършете като върху последния слой кори разпределите сместа от скира и яйцата. Ако искате по-богат вкус може да поръсите обилно с пармезан, но аз исках по-лека рецепта и спестих пармезана.

Изпечете във фурната за 50 минути и вашата пролетна лазаня е готова. Бързо лесно вкусно за около час и половина, без бешамел и пармезан.

Бон апети!

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page