top of page
Search

Хляб с квас и овесени ядки

Поредицата квасени хлебчета продължава - ако не друго, то стоенето вкъщи ми позволява да обгрижвам с пълна сила кваса и тестените му произведения. След страхотно мекия и лесен облачен хляб с квас, ви предлагам една другa, също толкова лесна рецепта за хляб с квас, подходяща за напълно начинаещи. Рецептата отново е от вълшебниците в групата Страст с квас, ето как да си го приготвите:

 

Съставки:

37 гр. гладен квас

37 гр. овесени ядки

преварена вода

537 гр. бяло силно брашно (София мел става, както и брашното тип 650 на Лидл)

6 гр. сол

2 ч.л. маслинова паста (по желание)

 

Предната вечер си забъркайте в една паничка 37 гр. гладен квас (хранен най-късно сутринта или предния ден), 37 гр. овесени ядки, 37 гр. брашно и 50 мл. вода, разбъркайте, покрийте и оставете на стайна температура за 10-12 часа (за през нощта).

На сутринта разбъркайте сместа от квас, брашно, овесени ядки и вода с 325мл. вода. Получената смес добавете в дълбока купа, в която сте смесили брашното и солта и разбъркайте добре и после омесете. Тестото е доста стегнато. Ако искате да доовкусите и малко да го поомекнете - може да добавите маслинова паста, която да заместите в тестото.

Готовото тесто (няма нужда да го месите дълго) оставете да почини на топло покрито с похлупак за 30 мин, а после в рамките на час направете 4-5 разпъвания на тестото (през 15 минути) в процеса на разпъванията тестото ще омекне и ще стане доста гъвкаво - глутенът ще се развие.

Оформете на набрашнен плот и прехвърлете в панер/купа, покрита с кърпа, поръсена с брашно, покрийте тестото и оставете да почине за 10-12 часа на хладно/или в хладилник - това е т.нар. процес ретардация (забавен процес на втасване).

Прехвърлете втасалия хляб върху хартия за печене, направете му един разрез с много остър нож. Поставете хляба с хартията във вече добре загрята чугунена или метална тенджера (загрята на 250 градуса във фурната) и изпечете за 20 мин. в загрятата теджера под капак на 250 градуса и после още 25 като махнете капака и намалите градусите на 220.

Извадете хляба от тенджерата и оставете напълно да се охлади върху решетка. Ако не обичате твърдите корички на квасения хляб може да го завиете с кърпа.

Да ви е сладко!

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page