top of page
Search

Турски ачми с квас

Турските ачми са едни малки и пухкави гервечета, поръсени със сусам/мак или ванилена захар. И понеже моето предизвикателство опознай квас-а продължава, тази рецепта също ще бъде с квас...отново с благодарности на групата Страст с квас, от която всеки новак като мен, може да научи страшно много за работата с квас. Та да се върнем на ачми-те, те като цяло се приготвят с мая, но Людмила Слоковски, позната от salted lemon и Goodfood бе така добра да адаптира рецептата с квасна култура...а резултатът е при-ка-зен! Както се вижда от моята снимка, при мен не станаха точно гервечета, а нещо като плетени хлебчета, защото дупката в средата я няма - но са все така прекрасни и дори могат да минат за бейгъли намазани с крема сирене по средата :)

Ако имате квас и време - задължително опитайте тази рецепта!

 

Съставки:

430 г. силно бяло брашно (Екосем, Балван, София мел - също е опция)

100 г. квас

100 мл. мляко, няма нужда да е топло, трябва да е на стайна температура

60 мл. вода

24 г. захар

8 г. сол

1 цяло яйце + 1 за намазване, на стайна температура

95 г. зехтин

 

В дълбока купа или купата на миксера ви за тесто (ако имате такъв) смесете първо течните съставки, а после добавете брашното и продължете да месите до оформянето на меко тесто - около 5 мин (в миксера на най-ниска скорост). Готовото тесто, няма нужда да разтягате, а просто да го прехвърлите в намаслена купа, която да затворите с капак и да оставите на хладно цяла нощ - при мен престоя около 15 часа - през това време тестото трябва да се е удвоило/утроило.

Извадете тестото върху набрашнена повърхност и съвсем леко го оформете на фитил. Тестото е много меко и въздушно и не е лепкаво. Разделете на 9-10 равномерни парченца, от които с усукване оформите гевречетата.

Поставете гевреците в голяма тава - или две средно големи тави, покрити с хартия, покрийте ги с кърпа и оставете на топло за 3-4 часа, за да втасат.

Втасалите гевречета намажете преди печене с разбитото яйце и може да поръсите със сусам/мак или ванилена захар. Изпечете до готовност на 200 градуса в предварително загрята фурна.

Охлаждайте ги на решетка....ако успеете да изчакате да се охладят, а не ги излапате още топли-топли от пещта :)

Да ви е вкусно!

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page