top of page
Search

Облачно мек и лесен бял хляб с квас

Този пост трябва да е лек и въздушен, да носи топлината на дома и на домашното огнище, да сближава и да помогне на всички новаци с кваса като мен да приготвят един облачно мек хляб с квас... защото както ми написа един приятел тази сутрин - Мария не мисли за света в този момент, мисли за близките си хора, готви защото това е твоята дарба и споделяй рецептите си с останалите...И така този пост трябва да е вкусен и лек и да даде малка утеха на душите ни...в период на карантина, световна пандемия и икономическа рецесия чукаща на вратата ни.

Ето как да си приготвите този вкусен облачно мек и лесен хляб с квас...

 

150 гр. квас (поне 3 пъти нахранете добре кваса си, за да е силен и да няма кисел вкус)

310 гр. бяло брашно (препоръчвам ви да използвате Екосем, Балван, но в случая аз използвах София мел и също се получава)

25 гр. меко масло

190 мл. вода

6 гр. сол

12 гр. захар/1 ч.л. мед

 

Това е най-най-най-лесната рецепта за хляб с квас и почакайте - можете да го забъркате по обяд и да го изпечете вечерта! Рецептата е от вълшебните момичета от групата Страст с квас, за което им благодаря. Ето и подробностите.

Когато работя с квас, предпочитам да меся с миксер за тесто, защото ми спестява време и усилия. В дълбоката купа на миксера поставете всички съставки без маслото и включете на най-бавната скорост. Ако месите на ръка започнете да бъркате с лъжица. След около 1-2 минути добавете маслото и продължете на бъркате с лъжица за около 5 мин (или 5 мин. с миксера на най-бавна скорост). Тестото, което се получава е лепкаво и много меко, не се притеснявайте. С шпатула прехвърлете тестото в стъклена купа и похлупете с капак или завийте с фолио и оставете да почине. След един час намокрете ръцете си и разтеглете няколко пъти тестото и отново покрийте, като повторите процедурата два пъти. Оставете за час почивка след второто разтягане и после извадете на набрашнена повърхност като с мокри ръце сгънете тестото във формата на плик. Оставете го за 20 мин да почине на плота, а после оформете във форма подходяща за вашата правоъгълна форма за хляб/кекс. Поставете тестото в покрита с хартия за печене форма за печене, завийте в найлонов плик и оставете в топла стая за 3 часа да втаса.

Затоплете фурната на 210 градуса, извадете тавичката от найловия плик и изпечете хляба до златисто-кафява коричка.

След като го изпечете го извадете от формата и оставете да се охлади въру решетка без да го покривате с нищо, а после му се насладете! Приказно вкусен е както напълно охладен така и още топъл-топъл...защото няма нищо по-вкусно от домашен хляб с квас (този хляб е толкова мек и нежен и няма традиционните за хляба с квас шупли)

Повече представа за това какво представлява разтеглянето и оформянето на хляба може да намерите тук.

Да ви е сладко!

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page