top of page
Search

Млечна баница

Опитвали ли сте млечна баница, а ще се учудите ли от факта, че аз класическа българска млечна баница не съм яла никога! Не говоря за гръцката й разновидност, не говоря за торта наполеон, говоря за класическа, простичка родна, селска млечна баница. Това беше първият десерт, който направих след старта на кампанията #stayhome и извънредното положение, което обявиха у нас на 13.03.2020г. Надявам се след година, дори след месеци да си спомням с добри чувства за това време, но затварянето в къщи за мен заключи кулинарния ми ентусиазъм....тотално за около 5 дни... И в тази обстановка реших, че трябва да се взема в ръце и да тествам нещо ново и да използвам корите за баница, които ми останаха, след като направих баница със сирене. Получи се супер десертче, което може да направите за следобедна закуска или за десерт - домашен с вкус на яйца и мляко. Много бързо и лесно. Ето как...

 

Съставки:

4-5 листа кори за баница

50 гр разтопено масло

3 яйца

500 мл. топло, но не горещо прясно мляко

1 ч.ч. захар (ако обичате много сладко, ако не 2/3 ч.ч. захар)

Подправки: ванилия


*Ще приготвям баницата в малка тавичка, в случай че ще работите с голяма тава може да използвате цяла опаковка кори за баница и е добре да увеличите съставките ( 1,5 ч.ч. захар, 750 мл. прясно мляко, 5 яйца, 75 гр. масло)

 

Намаслете си една тавичка и в нея поставяйте корите една по една (в случая разделям една кора на 2 по средата, защото тавичката ми е малка и така реално се получава двойно количество кори). Всяка кора намаслявайте с разтопеното масло. Самите кори може да са намачкани или прилежно положени една върху друга. Опитайте се последната кора да бъде гладка и нея също намаслете добре. Изпечете за 20 мин на 200 градуса. Докато корите се пекат във фурната, смесете млякото със захарта, ванилията и яйцата (млякото не трябва да е много топло, за да не се пресекат яйцата) и разбъркайте добре.

Извадете запечените кори и ги залейте с яйчено-млечната смес и върнете тавичката за още 15 мин. - вашата млечна баница е готова.

И понеже е стара рецепта и сервирането й е такова, на хубави големи парчета и без никакви добавки в стил сметана, шоколад, какао :) проста селска млечна баница от едно време. Много вкусна е както все още топла от фурната, така и напълно охладена!

Бон апети!

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page