top of page
Search

Козунакът

В днешния пост малко преди Великден, ви предлагам една - изпробвана от мен рецепта, за козунаци с доста по-малко мазнина и с пропорции, точно толкова, колкото ви е достатъчно да хапнете козунак, когато не е Великден. Приготвя се лесно, но отнема време заради периодите на втасвания и изисква топла къща/стая. Ето как да си го приготвите - гарантирам за успеха

 

Съставки:

600-650 гр бранно (аз го пресявам предварително поне 3 пъти, за да стане много въздушно)

1 пак. суха мая

250 мл. топло прясно мляко

100 гр. разтопено масло

1 ч.ч. захар

2 яйца + 1 жълтък за намазване

Подправки: кората на 1 лимон, ванилия

За плънката: стафиди, шоколадови парченца

 

В купичка смесете топлото (но не горещо) мляко с маята и 2-3 с.л. захар и оставете покрита с чинийка на топло за 10-тина минути, за да се активира маята. Междувременно разбийте яйцата в друга паничка. Когато маята ви е активирана поставете брашното в голяма купа и направете кладенче, добавете в кладенчето всички съставки и започнете хубаво да бъркате с миксер за тесто или с бъркалка до оформянето на хубаво меко тесто. Прехвърлете готовото тесто в поне 2 пъти по-голям съд с намаслени стени, покрийте с кърпа и оставете на топло до удовяване на обема на тестото.

Втасалото тесто разделете на две парчета и върху намаслена повърхност ги разтелете, разделете всяка на по 2 части. В средата на всяка част поставете стафиди и шоколад и завийте с тестото, а после от всеки две парчета оформете нещо като плитки. Прехвърлете оформените козунаци в покрити с хартия за печене тавички (те не трябва да са по-големи от оформените козунаци, за да могат козунаците да втасват на височина а не на ширина). Покрийте с кърпа и оставете на топло до удвояване на обема, а после изпечете в предварително загрята фурна за 35 минути на 170 градуса.

Вашите козунаци са готови! Опитайте и вие.

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page