top of page
Search

Домашен течен шоколад със сухо мляко

Точно така, това е онзи домашен течен шоколад, по който се облизвахме на празници по времето на соц-а. За всички родени след 1988г. много вероятно този десет да е непознат, нов и различен, може дори и да не им хареса (в което се съмнявам)...но за нас децата родени преди 1988 това беше любимо сладко изкушение. Близък приятел ми разказа случката че сестра му често приготвяла домашен течен шоколад и покрай големите количества които изял спрл да обича сладки и до ден днешен не е фен на десертите - докато ми го казваше му завиждах - и за количествата от десерта които е изял и за това че не е така привлечен от десертите като мен. Аз обаче помня как майка ми го приготвяше и сервираше в едни малки чашки за ракия, от кафяво стъкло, и го ядяхме с такава наслада, че.... В този пост ще споделя нейната рецепта (леко адаптирана към съвременните условия, в които няма "шоко", а горчиво какао и сухото мляко не е на пакетчета). Опитайте и вие!

 

Съставки:

300гр. сухо мляко

4-5 с.л. хубаво какао

130 гр. захар

1 ч.ч. вода

100 гр. масло

Подправка: Ванилия

 

В тенджерка стоплете водата и захарта, като бъркате на умерен котлон до пълното разтапяне на захарта. Когато захарта е напълно разтопена добавете маслото и бъркайте от време на време, до пълното му разтопяване. Междувременно в една купа смесете какаото и сухото мляко и разбъркайте добре двете смеси, за да се получи еднородна какаова смес. Към какаовата смес добавете разтопеното в захарния сироп масло и ванилия, и разбъркайте до получаването на вашия крем, който трябва да е с гъстотата на боза или малко по-гъст. В случай, че чашата ви за вода е била по-голяма и сместа ви е по-течна, добавете за сгъстяване още малко сухо мляко и разбъркайте добре, за да не останат бучки в сместа.

Прехвърлете още топлата смес в чашки за сервиране и оставете добре да се охлади за няколко часа. Бързо лесно и с вкус от 70-те ;)

Бон апети!

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page