top of page
Search

Сладка содена питка за Благовещение

Благовещение е един от най-светлите празници - точно на 25 март според легендата Дева Мария е получила благата вест от Господ, че ще роди неговия син. В Самоков (от където съм родом) този ден е светъл празник за децата - всяка майка/баба приготвя сладка питка сутринта, а следобяда/вечерта се отива на висок хълм, от който детето търкулва завитата в кърпа и торбичка питка, надолу по хълма и я гони да я хване (най-често отиваме на РидО). След като децата търкулнат няколко пъти сладките обредни хлябове - наречен "погачЕ" сладките питки се изяждат със сирене, айрян и боза като следобедна закуска. Голямо забавление за малки и големи.

По традиция питката се приготвя с мая и наподобява козунак, но с оглед извънредните условия през март 2020 и липсата на мая по магазините, реших че тазгодишната форсмажорна питка за Благовец (Благовещение) ще бъде със сода. Ето и как може да я приготвите и вие:

 

Съставки:

400 гр. пресято бяло брашно

1 с.л. зехтин/олио

1/2 ч.ч. кисело мляко

1 ч.л. сода бикарбонат (сода за хляб)

Подправки: ванилия, щипка сол

1 яйце

прясно мляко и захар за намазване на питката

3 с.л. пудра захар

 

Разбъркайте содата в киселото мляко и после в голяма купа забъркайте питката от всички изборени съставки - сложете брашното, направете кладенче и в него добавете всички останали съставки и разбъркайте първо с лъжица а после омесете с ръце. Тестото не трябва да лепне, но трябва да е меко. Оформете две малки питки или една по-голяма, поставете я в тавичка, покрита с хартия за печене и оставете тестото да си почине за 30 мин.

После намажете питките с малко прясно мляко и поръсете със захар и изпечете в загрята на 200 градуса фурна за 30-35 мин. до златиста коричка. Завийте с кърпа готовата питка докато се охлади - така и коричката ще е по мека, а после търкулнете сладката питка с детето си :)

Весел празник!

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page