top of page
Search

Приказна Коледа в Елзас

Повече от седмица се опитвам да овладея емоциите си, след коледното ни посещение в Елзас...и все още ми е трудно да облека тези емоции в думи. Елзас и по-специално Колмар с китните си прекрасни къщички винаги е бил мечта за мен, но приказката, която този френски град ни подари в навечерието на Коледа, не може да се сравни с нищо друго.

През годините сме били на различни места, обляни в духа и светлините на Коледа, но нито едно от тези места не е било толкова приказно, и магично като Колмар. Малък, украсен - всеки прозорец, стряха и врата, с аромат на Греяно вино, и топъл ябълков сок...Коледата в Колмар е най-прекрасната ми сбъдната мечта, за която ще ви разкажа днес!

В рамките на краткото ни пет дневно пътешествие успяхме да посетим Колмар, Егишейм, Страсбург, които откаднаха сърцата ни...със своя уют, светлини и приказна коледна атмосфера.

В Колмар духът на Коледа през декември е физически осезаем и те обгръща като топло и меко зимно одеало, разлива се в теб като глътка греяно вино и остава да блести в съзнанието ти като коледна светлинка. Колмар е малко градче - или поне историческата му част е такава. Ако нямате много време, бихте могли да го обиколите за около половин ден, но ако искате да му се насладите - оставете го да се разтопи върху небцето ви като любимия ви шоколад и се разхождайте в него поне ден. Потопете се в града, посетете всеки един от петте коледни базара в града, единият от които е посветен на традиционната елзаска храна и напитки. Но вълшебното нещо в Колмар през декември е украсата на града....всяка сграда е украсена в собствен стил, а обществените места са декорирани с естествени материали от общината. Коледна музика, усмихнати хора, аромати, приказна декорация...просто този град те изпълва! В Колмар посетихме само един музей - Музеят на играчките, който се вписваше напълно в атмосферата, а и все пак бяхме взели и Алек с нас :) - хареса ни много, макар да е по-малък от едноименния музей в Нюрнберг. Температурите бяха ниски, но ние бяхме подготвени с топли зимни дрехи, топли ботушки и скиорски якета, така че да обикаляме от сутрин до вечер, а и на всеки коледен базар пиехме по чаша - топъл ябълков сок - скоро ще кача и рецептата за него. А храната...хм, храната не ме впечатли - ястия с кисело зеле и наденички, шпецле със сирене Мюнстер (доста миризливо, ако не сте фенове на миризливите френски сирена), сандвичи с Мюнстер, тарта със сирена (алтернатива на пицата с много тънко и хрупкаво тесто), лучена супа. Десертите им обаче бяха страхотни - много бисквитки и най-вече любимият ми сладкиш - pain d'espice - Коледен сладък хляб с подправки, разновидност на кекса, приготвен с мед.


От Колмар отскочихме за половин ден в Егишейм, използвахме градско автобусче, билети за което се купуват от туристическия офис в Колмар, от където ще ви посочат и къде е спирката. В Егишейм приказката продължи - едно малко китно приказно селце. Истината е че ако бързате може да го обиколите за час....ние обаче останахме половин ден, разхождайки се, хапвайки, обикаляйки и снимайки, тези приказни дървени къщи, коледния дух и...се наслаждавахме на всеки миг.


От Колмар и Егишейм се отправихме към Страсбург - пътувайки с влак - където прекарахме още два дни. Честно казано не очаквах много от Страсбург, но може би точно затова ми хареса. Обичам да не очаквам нищо и да се изненадам приятно от дадено място! Страсбург е голям и двата ни дни престой бяха посветени на центъра на града и мотаенето из коледните базари. Не остана време за повечето музеи, посетихме само централната катедрала и двореца в центъра, а има още много какво да се види в този град. Разходката в Малката Франция - беше отново една разходка в приказно място...базарите тук бяха приказни - наистина - все пак не на шега Страсбург нарича себе си Столицата на Коледа. Станахме свидетели на празненствана за св.Никола и дори присъствахме на детски концерт в Катедралата в града - незабравимо усещане, а всички малки деца присъствали на концерта получиха малки подаръци от св. Никола - миг който синът ми никога няма да забрави. Красив е Страсбург, поне по Коледа - Катедралата, църквите и площадите му, къщите от двете страни на реката, гледката от кулата на Катедралата, дворците, операта и още и още. Направихме и разходка с лодка, която ни показа различен поглед към града и ни отведе до леко отдалечените сгради на еропейските институции. И тук се отдадохме на елзаските вкусотии, които коледните базари предлагаха...


Тази разходка из Елзас беше лежерна, приказна, Коледна, без бързане за забележителности, с лек график, прекрасен за дете и макар да обикаляхме в студените зимни дни по цял ден, никой от нас не изпитваше силна умора, а по-скоро ни зареждаше емоцията на Коледа и топлите напитки от коледните базари...



Весели празници и ако имате възможност посетете Колмар и Страсбург по Коледа - няма да съжалявате!!!

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page