top of page
Search

Тирамису с какао, вместо кафе

Това е поредната рецепта с печат - приготвено от Алек. Съвсем естествено след едноседмичен престой в Северна Италия пренесохме едно от съкровищата в тяхната сладкарска традиция, а именно, тирамису и в нашата собтвена кухня! С оглед че Алек е почти на 5, за да може и той, в качеството си на главен готвач да се наслади на произведението си, го приготвихме с какао, вместо кафе. Рецептата отново е в стила бързо, лесно, вкусно. Ето и как да си я приготвите. И е редно да спомена, че има стотици рецепти за Тирамису, а тази е нашата вариация на Тирамису по рецептата на Дженаро Конталдо, опитайте и вие!

 

Съставки:

2 опак. маскарпоне (500гр)

1 опак. Скир (ще го намерити в Лидл или 300 гр сметана), но със Скир, Тирамисуто ви ще бъде по-леко

1/2 консерва кондензирано мляко

2 яйца, рязделени на жълтъци и белтъци

2 с.л. захар

бишкоти Савоярди

300 мл горещо мляко

30 гр. какао

щипка сол

какао за поръсване

 

В дълбока купа смесете яйцата със захарта и разбъркайте до получаване на гъст жълт крем. В този процес захарта ще сготви яйцата. Към готовия крем добавете маскарпонето, опаковката Скир и кондензираното мляко и разбъркайте добре до получаването на гладък крем без бучки. Горещото мляко смесете с какаото. Разбийте белтъците с щипка сол на твърд сняг и ги добавете към крема с маскарпонето, като после внимателно хубаво разбъркайте с шпатула.

Следва реденето на тирамисуто - в чаша или тавичка - слой бишкоти, добре напоени в млякото с какао, слой крем, поръсване с какао, слой бишкоти, крем, какао и така докато напълните тавичката/чашите и ви свърши крема!

В тази рецепта Алек напояваше добре бишкотите и по този начин десертът може да се консумира около час след приготвянето му.

Когато сте готови с десерта поръсете обилно с какао или настържете черен шоколад и охладете за няколко часа в хладилник.

Бон Апети!

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page