top of page
Search

Най-сочната и вкусна морковена торта

Когато синът ти се застои трайно в кухнята с интерес за готвене, е време да му предложиш да сготви морковена торта. А на финала облизвайки си виличката с последните трохи торта, осъзнаваш с малка нотка на готварска завист и много силна гордост, че това е най-най-вкусната, и сочна морковена торта, която някога сте опитвали...нищо че е приготвена от едно 4 годишно момче :) Или иначе казано дори абсолютен новак ще се справи повече от отлично с приготвянето на тази торта....а и е в относително здравословен вариант. Ето и как да си я приготвите.

 

Съставки:

За блата на тортата:

250 гр моркови, почистени и настъргани или нарязани на ситно в чопъра

1 голяма ябълка, почистена и настъргана или нарязана на ситно в чопъра

2 яйца

50 мл. мляко или прясно изцеден портокалов сок

125 гр. кафява или кокосова захар

125 мл. зехтин

225 гр. пълнозърнесто брашно

Подправки: 1/2 ч.л. канела, 1/4 ч.л. джинджифил на прах, 1/4 ч.л. карамфил на прах, 1/4 ч.л. махлеб на прах, 1/4 ч.л. суха портокалова кора или кората на 1 био портокал, прясно настъргана

шепа стафиди или червени боровинки

1/2 пак. бакпулвер

масло за намасляване на формата за торта

За крема:

1 опак. маскарпоне или рикота

1 опак. скир

2-3 с.л. мед

за сиропиране на блата - сокът на 1 мандарина

отделете пулпа от сока на мадарината, за го използвате вътре в крема

 

В купичка смесете сухите съставки: брашното, бакпулвера и подправките. В дълбока купа смесете яйцата със захарта и разбийте на пухкав крем с миксера. Към сместа добавете олиото и млякото/портокаловия сок, и отново разбъркайте. Към готовата течна смес добавете сухите съставки и разбъркайте добре, а на финала добавете настърганите моркови с ябълка, заедно със сушените плодове, и отново разбъркайте до хомогенна смес.

Изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна в предварително намаслена и набрашнена форма за торта за около 30-35 минути или докато пробвате блата с клечка за зъби и тя излезе суха от блата.

Охладете напълно върху решетка. Междувременно направете крема като смесите скира, маскарпонето, меда и пулпа на мандарината до гладък и мек крем, но го разбивайте на ръка и то внимателно.

Разрежете готовия напълно охладен блат на 2 части. Сиропирайте долната част на тортата със сока на мандарината и намажете върху него малка част 1/3 от готовия крем. Поставете втория блат върху разпределения блат и върху него разпределете остатъка от крема на дебел слой.

Може да поръсите с портокалова коричка или натрошени орехи. Оставете за около час-два тортата да попие от сока преди да сервирате

Бон апети! И помнете дори едно 4 годишно момче може да я приготви!

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page