top of page
Search

Белгийски вафли/гофрети

Това са едни от най-вкусните и ароматни гофрети, които съм правила до момента. Приготвят се много бързо, а най-хубавото е че може да запазите част от сместа за следващия ден и да имате цял уикенд, посветен на белгийските вафли. Ето и как да си ги приготвите...

 

Съставки:

225 гр. пресято бяло брашно

50 гр. захар, за предпочитане кокосова ли кафява

4 голями яйца, разделени на белтъци и жълтъци

330 мл. пълномаслено мляко

1/2 пак бакпулвер

Подправки: сол, ванилия

Масло за намасляване на гофретника

 

В дълбока купа смесете жълтъците с млякото и захарта, а после добавете и брашното с бакпулвера, и ванилията. В отделна купа разбийте белтъците със солта на твърда пяна. Добавете на части белтъците към останалата смес, като разбърквате внимателно, така че да хомогенизирате сместа, но и да запазите въздуха в белтъчния сняг.

Загрейте според указанията си гофретника (ако нямате гофретник, от тази смес се получават и прекрасни американски палачинки) намаслете го с малко масло, добавете един черпак от сместа, затворете гофретника и изчакайте до готовност на вафлата ви, спрямо метода на работа на уреда ви. Ако приготвяте палачинки, изчакайте малко и после обърнете палачинката, и от другата страна. Направете колкото гофрети искате, а останалата смес прехвърлете в буркан и може да съхраните за няколко дни в хладилник.

Сервирайте все още горещи с топинг по ваше желание. Страхотни са за сутрешна закуска или допълнение към следобедния чай.

Да ви е вкусно!

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page