top of page
Search

Мусака с тиквички, патладжан и кайма

Една леко импровизирана, но много вкусна мусака без картофи (с две думи с малко въглехидрати) с тиквички, патладжани, телешка кайма и неочаквани подправки... Приготвя се изключително бързо, за не повече от 30 мин + 75 минути за печене. Ако ви е интересно как да си я приготвите, ето и самата рецепта:


Съставки:

1 кг. тиквички, обелени и нарязани на малки кубчета

½ кг. бели или розови патладжани (на мен лилавите патладжани ми горчат), обелени и нарязани на малки кубчета

1/2кг. хубава телешка или смес (свинско и телешко) кайма

1 голяма глава лук, нарязана на кубчета

2 скилидки чесън, нарязана на ситно

Подправки: зехтин, сол, канела (1/2 ч.л.), пушен червен пипер (1/2 ч.л.), мащерка, черен пипер, 1 ч.л. мед

1 голям домат нарязан на ситно (около 300гр.)

За заливката:

2 яйца

1 кофичка кисело мляко

Подправки: ч.л. сода за хляб), сол

3 с.л. брашно


В тиган с малко зехтин запържете лука и когато стане златист добавете каймата, като я раздробите добре с вилица. Когато каймата ви е добре запържена и раздробена (около 10-тина минути готвене) добавете чесъна, нарязан на ситно и подправките на вкус – канела, пушен червен пипер, черен пипер, сол, мед, мащерка, разбъркайте и оставете на ароматите да се разтворят в ястието за около 3 минути. Накрая към сместа добавете нарязания домат и оставете за още 5 минути, докато доматът се сготви и пусне сок.

В тавичка поставете зеленчуците (тиквички и патладжан) и ги подправете с малко сол и черен пипер, а после добавете сготвената смес с кайма, и домати като разбъркате хубаво. Добавете малко вода (до средата на тавичката, защото тиквичките и патладжаните също ще отделят вода при готвенето) и печете за час в загрята на 200 градуса фурна.

Готовата мусака залейте със заливка (кисело мляко, яйца, брашно и сода за хляб) и върнете във фурната за още около 15 мин.

Консумирайте топла. Да ви е вкусно!


p.s. Ако не си падате по експерименталните аромати в кухнята, може да пропуснете канелата или да я замените с риган или босилек, така ще придадете по-скоро средиземноморски дух на ястието си. Но имайте предвид, че телешкото месо се допълва отлично с канела в арабската кухня и ако опитате, вярвам че ще ви допадне!

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page