top of page
Search

На море с дете...в Кипър

За децата почивката на море е прекрасно изживяване, а когато е съчетание с полет със самолет и посещение на ооооостров...ето тогава вече преключението в малките им глави е огрооомно. Това е един кратък пътепис за възможностите за почивка на море в Кипър с малко дете, възможностите за плаж, забавленията и ...разбира се храната!

Кипър или островът на Афродита е малка българска колония. Толкова много българи има на острова, че е малко вероятно в ресторанта, в който влезете да не ви изпратят сервитьор, говорещ български, което ако сте от по-притеснителните определено ще ви отпусне. Островът е изключително достъпен в последните години, откакто нискобюджетните авиолинии Wizz & Ryan air започнаха да поддържат редовни полети то Ларнака и Пафос, разположени в двата срещуположни края на острова.

До който и от двата града да летите задължително се съобразете със следните условия:

  • Ако искате да посетите турската част на острова – задължително си носете задграничен паспорт

  • В гръцката част на Кипър ще ви разберат отлично на английски дори и 80-годишните старци, защото са бивша английска колония.

  • Ако решите да се придвижвате с автомобил под наем, трябва да имате предвид, ще ви се наложи да шофирате с ляв волан и обратно улично движение, докато движението в турската част, е както в България. Немите на автомобил под наем са изключително прилични.

  • Разстоянията в градовете и островите са големи, транспортът не е особено редовен, за това е препоръчително да си наемете кола....макар че ще трябва да се изправите пред предизвикателството – обратно движение на пътя

  • Основната валута в гръцката част на острова е еврото

  • Гръцката част е по-каменистата и не толкова зелената, но пък е пълна с хубави плажове, и множество митични и исторически забележителности

  • Когато избирате времето за посещение на острова, предвидете си, че след 15 юни става много, много горещо и влажно.... до към средата на септември.

  • При едноседмична почивка на море си подберете да разглеждате и посетите градовете и районите около летището до което летите – Пафос или Ларнака, за се насладите на морето

  • Храната е прясна вкусна, а цените в заведенията и хотелите са същите и дори една идея по-ниски от тези в района на Халкидики или Тасос

  • Предвидете си силиконови/гумени обувки, за да може да се чувствате комфорно и на каменистите плажове на острова

Тъй като ние летяхме до Пафос, районите и забавленията, които си подбрахме за посещение, бяха съсредоточени в западната част на острова, в рамките на гръцката гранична зона. В този район най-важните места/забележителности/плажове, които трябва да посетите са:

  • Скалата, на която е зачената Афродита, според гръцката легенда от пяната на морето. Прекрасно място, каменист в едната си част плаж и полукаменист в другата част.

  • Направете разходка с лодка/корабче до Синята лагуна...приказно място в морето, достъпно само по вода. Ще останете влюбени в чистотата на водата, гледките и възможността да плувате в открити води.

  • Малко след селцето Lakki, от което ще наемете лодка за Синята лагуна се намира и района с баните на Афродита, посетете ги заради мястото, гледката...а в подножието дори може да се изкъпете, но предвидете обувки за камъни

  • Направете плаж в залива Coral bay, където можете да си наемете джет, водно колело и други атракционни приспособления. Цените за чадъри и шезлонги към заведенията се движат в порядъка на 5 евро за брой.

  • Отделете си малко време за посещение на археологическите зони в района на Пафос: Гробницата на царете (не е кой знае какво но си отделете час - час и половина за да разгледате района, но предвидете че е открит и ако е много слънчево може да ви прилошее) и Като Пафос: Археологическият парк – в който ще се влюбите – разкошни археологически останки и прекрасни запазени музайки, морски фар....наистина впечатлитено. За двата археологически обекта си предвидете дни, в които да е облачно и да ги посетите.

  • Разгледайте самият град Пафос, той е разлят и доста дълъг, но е малко населен с различни квартали (европейски, арабски)

  • Посетете и избрани селца в планината над Пафос, там времето е спряло. Ще ви посрещнат възрастни хора, ще ви предложат кипърско кафе (в джезве)

  • Отидете до Лара бийч, доста черен път, хубаво е да сте с висок автомобил или АТВ. Това е защитен резерват в северната част на острова и е място където морските костенурки снасят яйцата си в периода юни-септември. Морето е чисто, но забиването на чадъри на плажа и заведенията са напълно забранени, заради морските обитатели.

  • Може да се разходите и в някоя бананова плантация (много от които ще намерите на север от Пафос) и задължително си купете местни банани – малки като размери, но много по-ароматни и сладки от познатите ни в България.

Храната...морски дарове, риба, разядки, вкусен хляб, гръцка салата (обикновенно салатите са големи и са достатъчни за 2-ма души), мусака, халуми, маслини.....но задължително трябва да си поръчате мезе! Мезето не е аперитив, макар в България с мезе да означаваме аперитив към алкохолна напитка. В Кипър мезе трябва да се поръча поне от 2-ма души и включва: няколко разядки, салата, миди, калмари, сепия и няколко вида риба. Това количество храна идва на порции, след като приключите с едната порция ви носят следващата и е напълно достатъчно за да се нахраните със салати, аперитив и основно (риба). Задължително си поръчайте мезе близо до пристанищата или в рибни ресторанти.

Кипър е слънчев, приветлив, топъл и вкусен – перфектен за морска ваканция. Забавлявайте се, рекласирайте и открийте вашият Кипър.

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page