top of page
Search

Козуначена торта

Решение за уползотворяването на последните останали от Великден козунаци или една алтернатива на бабината бисквитена торта. Великден отмина отдавна, но ако сте като мен, от хората приготвили много домашни козунаци, и съхранили някои от тях в хладилника, мисля че е крайно време да ги приведете в един по-вкусен вид за вашите близки. Да това е рецепта за всички неизядени козунаци останали от Великденските празници. Една бърза-лесна-вкусна рецепта, ето и как да си я приготвите.

 

Съставки:

Козунак нарязан на филийки в моя случай бяха 8-10 (но зависи от вашата тавичка) и все пак нека тавичката ви не е по-голяма от размер 15х25/30 см.

1 л. прясно мляко (за пудинга)

1 опак. пудинг ванилия

200 мл. прясно мляко за потопяване на козуначените филийки, а ако тортата се приготя само за възрастни може да ги потапяте в 200 мл. кафе (така ще наподобите вкуса на тирамису)

4 с.л. захар (за пудинга)

Какао за поръсване

50 гр. натрошен шоколад (шоколадов чипс или нарязан на ситно черен шоколад)

 

Нарежете козунаха на филийки, като съобразите тавичката си. Трябва да се образуват два реда козунак в тортата ви. Пригответе спрямо указанията на опаковката пудинга ви, като вместо 500мл. мляко сложите 1 л. за да се получи по-течна текстура.

Наредете първия ред козуначни филийки, върху тях поръсете шоколадовите парченца и залейте с половината все още горещ крем, така че да покриете целия ред. После потапяйте останалите филийки козунак за малко в прясното мляко/кафето и наредете от тях втори ред, който трябва да залеете с останалия крем.

Готовата козуначена торта посипете обилно с какао на прах и охладете напълно преди сервиране.

Да ви е вкусно!

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page