top of page
Search

Флоренция на длан

Флоренция е една от перлите на Италия. Тя носи духа на Тоскана, вкусовете на боговете и завета на Медичите. Препоръчвам ви да си отделите поне 3-4 дни за разходка из Флорентинските потайности...

Може би е редно да не започвам с храната...но няма как, във Флоренция има едно важно правило - хранете се в малките тратории/остерии и избягвайте централните туристически ресторанти. Следвайки това правило и няма да съжалявате, някои дни ни се налагаше да ходим буквално по 5км, за да намерим точно това, което търсим за вечеря/обяд...но ви гарантирам, че всичко което ще ви сготвят в малките ресторантчета с по 4-5 маси ще ви допадне повече от много - вкусна храна и мноооого, ама много добро вино, дори и наливното вино ще ви хареса - гарантирам ви!

След като сте си намерили малко закътано ресторантче задължително опитайте местните специалитети, сред които - паста със заешко, заешко с картофи, паста с орехи и сметана (малко е тежичка, но е мноого вкусна), паста с глиганско месо, супа риболита с хляб, домати и боб, паста с гъби и трюфели, пица, кантунчини, сладолед.....и задължително десерта го комбинирате с малко Vin Santo (сладко червено десертно вино).

Добре...това накратко беше за храната...на кратко, защото в противен случай трябва много ама много дълъг да стане поста, защото наистина във Флоренция дори въздухът е вкусен.

Но освен храната, във Флоренция витае дух на откривателство и изкуство. Всички знаете историята на рода Медичи и тяхното влияние върху разцвета на Флоренция, Италия и Тоскана...меценати на изкуство и наука. Медичите са били притегателен център за всички големи имена на изкуството и науката по време на Ренесанса, а Флоренция ... Флоренция е била перлата на Апенините. Ето и какво може да видите....задължително трябва да видите в този град:

- Задължителна притегателна точка е катедралата на Флоренция с нейния невероятен купол. Задължително посетете катедралата и се качете на кулата й - куполът Брунелески. Обожавам посещенията на кулите в Италия...винаги преживяванията са повече от вълшебни, а гледките са затаяващи дъха... Изкачването ви до купола на катедралата ще бъде съпроводено от гледката на фреските на Джорджо Вазари и Фредерико Дзукари. По тясно стълбище ще може да разгледате първо купола от близо, а после да се качите и на върха на кулата с поглед навън. Разходете се и около катедралата, площадът piazza del duomo си заслужава всяка секунда, просто се насладете на усещането и духа на Флоренция. А ако имате късмет хотелът ви да се намира близо до катедралата ще се събудите от кабанения звън на дуомото...който ще ви накара да настръхнете, наистина специално усещане.

- Срещу катедралата ще се озовете в Бабтистерия (кръщелнята) - изключително впечатляваща е със своята врата. Ако имате време, посетете я и от вътре, при нашето посещение не беше отворена...

- Във Флоренция може да се качите и на Часовниковата кула...отново със спираща дъха гледка към керемидения град.

- Уфиций - галерията за изобразително изкуство, която не е за подценяване. Отделете си 2-3 часа, за да я посетите...а от нея ще може да се насладите и на покрития мост над река Арно. Имайте предвид, че често опашките за достъп са доста големи, макар ние да имахме невероятния късмет да влезем без да чакаме...препоръчвам ви да си запазите онлайн билети за достъп до нея.

- Посетете църквата Санта Кроче, която е веднага до часовниковата кула. По време на големи празници като Коледа и Великден пред катедралата се разполага базар. В църквата е разположена и празната гробница на Данте Алигиери в Santa Croce, Флоренция. Посетете и Мусео дел'Опера - отново пълна с класически произведения от сферата на изкуството.

- Палацо Векио и Пиаца делла Синьория - На площада, точно на входа на двореца ще можете да се насладите на копието на Давид - емблематичната статуя на Микеланджело. Самият дворец е превърнат в галерия с много произведения на изкуството - статуи и картини. На Пиаца делла Синьория гордо се извисява и статуята на Нептун, като част от Фонтана дел Нептуно

- Покритият мост над Арно - Понте Векио и Коридорът на Вазари. Мостът, който за всеки българин е напомяне за Ловеч и Кольо фичето e красив, но за да му се насладите е добре да го погледнете от страни и в далечина, а вътре подобно на ловешкия си събрат е пълен с малки магазинчета. През него се разходете и от другата не толкова историческа част на Флоренция, която също ще ви хареса.

- Посетете градския пазар - ако харесвате подобни гледки....много живот и дух има на него

- Ако ви остане време, на нас за жалост не ни остана, посетете Галерията на академията, Музея на Давинчи, Археологическия музей и неговата ботаническа градина (която е отворена за посещения само в събота), както и влезте в някои от църквите в града...

- Разходете се из малките улички и попийте духа на този класически град на изкуството...Флоренция ще ви допадне!



#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page