top of page
Search

Кавала...едно средиземноморско бягство

Кавала е едно от любимите ми градчета в Северна Гърция...по-любимо от Солун дори. Незнам дали заради спокойствието или заради запазеното османско наследство, заради невероятните курабии на пекарнатата срещу х. Имарет, но Кавала за мен е най-любимото ми място за средиземноморски бягства.

Вкусна храна, прекрасни морски гледки, историческо наследство, аромат на портокалови цветчета и жасмин, най-страхотните курабии и прекрасно турско кафе на пясък... Всичко това в комбинация с прекрасни хора и морския бриз.

Ако до сега не сте отскачали до Кавала – незабавно го направете. Пътят е по-кратък отколкото пътуването до Халкидики, градът е тих и спокоен, с много усмихнати хора. Университетът в Кавала говори за наличието на млади хора в този град, както и за прекрасни кафенета на всяка крачка – имат си дори цяла улица на кафенетата, както в Атина. И не на последно място, винаги можете да хванете ферибота за Тасос

Разходете се в старата част на града - Панагия, дори ако можете отседнете там – гледката е страхотна. Из малките улички и домашните котки е прекрасно да се изгубите. Разходете се из старата крепост над върха на стария град, пийте кафе в х. Имарет, най-скъшия хотел в града, изграден в бившия конак.

Посетете останките от джамията в стария град, както и къщата-музей на Мохамед Али, където ще се потопите в османското минало. Пак там е и акведуктът Камарес.


Може да посетите някои от църквите в града, а ако искате да се насладите на морето, то тогава излезте извън града, където са разположени плажовете. Можете да си наемете платноходка с капитан за няколко часа, с която да се разходите в открито море.

За храната.... трябва цял отделен пост, но на кратко, очакват ви - октоподи, морски дарове, риби, заедно с популярните вече и в Гърция американски бургери, редом до сувлакита и гироси, разядки, вкусен хляб и тестени сиропирани десерти. Виното им не е най-прекрасното, но охладената рицина допълва прилично морските деликатеси.


Ако се чудите къде да избягате в някои от предстояшите все по-топли уикенди – нека това е Кавала!

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page