top of page
Search

Дробсърма

Великден не е Великден без агнешко и зелена салата. А дробсърмата не е дробсърма без агнешко....с две думи Великден и дробсърма се добра комбинация....а и не само по Великден може да я похапвате. На всичките ми познати им е добре известно, че не обичам агнешко (изключая агнешките ястия в Йордания), но обичам дробсърма. Наскоро колега от редакцията - Христо Николов, ме пита дали готвя по-простички рецепти или търся само завъртяни...Така че Христо индиректно ме предизвика да се пробвам с дробсърмата за Великден. Речено, сторено...получи се страхотно ястие, което ви предлагам да опитате за приготвите сами у дома си. Ето какво ви е нужно за да приготвите агнешка дробсърма....

Съставки

1 бр. агнешки комплект - предварително измийте добре всички вътрешности от комплекта

2-3 връзки пресен лук

400гр. ориз

1 връзка пресен чесън или 10-15 листа левурда (див чесън)

1/2 връзка пресен джоджен

2 средно големи моркова

1 голяма глава стар лук

зехтин

Подправки: сол, черен пипер

250 гр. замразени манатарки

за заливката:

1 кофичка кисело мляко

2 яйца

3-4 с.л. брашно

1/3 ч.л. сол

1/2 ч.л. сода за хляб

Сварете дреболиите (без черния дроб) за 1 час. Когато мине 1 час добавете и черния дроб за 3 мин във врящата вода и после отстранете. Готовите дреболии отстранете от бульона и оставете да се охладят, а после нарежете на ситно. Нарежете зеленчуците и зелениите, и измийте добре ориза.

В дълбок тиган загрейте зехтин, в който задушете стария лук, пресния лук, чесъна с моркова до омекване. Към тях добавете когато са готови измития ориз разбъркайте и добавете бульона, заедно с дреболиите, нарязания джоджен и гъбите и оставете ястието да покъкри, като овкусете като добавите сол и черен пипер. Когато бульона изври прехвърлете ориза в тавичка, добавете още малко вода (спрямо съотношението на конкретния вид ориз) и изпечете до готовност, за около половин час във фурна при 200 градуса. На финала пригответе заливка като на мусака от яйцата, брашното, киселото мляко, содата и солта. Залейте с готовата смес ястието и изпечете до порозовяване.

Сервирайте с кисело мляко и вкусна салата.

Бон апети!

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page