top of page
Search

Йордания...едно приказно пътешествие в пустинята

От доста време събирам смелост за този пост...просто защото да преживееш една седмица в Йордания е изключително трудно за описване в един кратичък пост...И все пак ще се опитам да отсея най-основните моменти за всеки, който се е ориентирал да посети тази страна от приказките за 1001 нощ.

Йордания се преживява през сърцето, през стомаха, през очите и през обонянието...Магична, величествена, вкусна, различна, арабска и приказна, всичко това е Йорданя и още повече. Тази страна ще ви изненада по много причини:

  • Ще осъзнаете плюсовете на европейското общество, където жената и мъжът са с равни права – и то ще го усетите особено силно в по-цивилизованата част на Амман .... дори в едни от най-скъпит хотели мъжът е центърът на внимание, а не жената

  • Ще се учудите, но камилите всъщност са изключително сладки животни, мили и никак не са страшни, просто така изглеждат

  • Тази страна има само една основна магистрала...която е дори по-зле от българската ииии изненада - по магистралата може да срещнете камили, да видите как автомобили правят обратен завой или са спрели в най-бързата лента с вдигнат капак.

  • На доста места в страната се носи миризма на фекалии – дължи се на фермите за камили, разположени покрай пътя, от които се отделя тази не особено приятна миризма

  • Не трябва да се шокирате от висящите трупове на животни в месарските магазини или пред тях, това е стандартна гледка за арабския свят, а и едно време в магазините на Родопа в България (през 70-те и 80-те години), също бяха стандартна гледка.

Храната:

  • Храната е страшно вкусна, където и да решите да се храните. Изберете местната кухня, пропуснете лъскавите турстически ресторанти и се пригответе за комплименти от ресторанта (мезе, хляб, чай или десерт). Опитайте агнешкото, дори и да не обичате агнешко месо там ще ви хареса – от личен опит ви го гарантирам!

  • Пийте чай в пустинята...берберският чай е смес от билки, кардамон, салвия, рози и черен чай и е прекрасен

  • Пийте турско/арабско кафе на пясък смесено в кардамон (в Акаба ще го намерите на най-ниски цени, в Петра е най-скъпо, в пустинята няма такова кафе, а в Амман ще трябва да го потърсите специално)

  • Не пропускайте да опитате кюнефе (те го наричат кнафа) и баклави...Баклавата в Йордания е много по-различна от турската, може да ви я поднесат топла (най-вкусна е топлата баклава, повярвайте ми), може да си избирате между баклава с крем, със сирене, с шам фъстък, баклава с многолистно тесто, с тънки кори или с кадаиф; а кюнефето ви може да бъде сервирано меко или хрупкаво, задължително топло...Опитайте навсякъде, но от много опити които направихме – най-вкусното кюнефе опитахме в Амман, най-вкусната баклава във Вади Муса (селото до Петра), а най-ароматното кафе с кардамон в Акаба

  • Изгубете се в света на подправките по улиците за подправки в Акаба и Амман

  • Посетете червената пустиня Вади Рум (Уади Рум) вземете си тур с джип с продължителност поне 2 часа и отделете следобяда за пустинята, за да се насладите на промяната в цветовете й при залез. Най-приказното място на което съм била! Невероятни гледки и спиращи дъха цветове...това е пустиня на 1200 метра над морското равнище, с хълмове и скали....и всичко това обагрено в червено. Ако съберете смелост, може да преспите и в някой от камповете в пустинята, ние пропуснахме тази опция, заради климатичните особености и студа през февруари


  • Петра е нещо невиждано, приказно, розово, спиращо дъха...място, в което си мислиш как под ягодите са го направили това тези хора. Огромен, внушителен, прекрасен комплекс...възхитителни гледки и ахритектура...наистина е чудо на света! Да, входът за Петра е 50 динара, доста скъп, около 130лв. за човек, но е нещо което не трябва да пропускате....Не се доверявайте и не наемайте гид, за да се разхождате там, няма нужда. Просто си отделете поне 8 часа за разходка в Петра и се потопете в усещането на този каменен град. Ако сте късметлии може да посетите и Petra by night (Пон, сряда и четв.) с отделен вход...но определено ще си заслужава като преживяване!

  • На следващия ден може да разгледате Малката Петра, която се намира на 8км. от големия комплекс и си заслужава, макар в по-малък обем, но пък той няма такса за посещения и има в пъти по-малко посетители.


  • Отделете си време да посетите вътрешността на Йордания – не пропускайте градът на християнските музайки Мадаба на половин час от Амман. Посетете 5-те места със запазени музайки, обядвайте там – колкото и да е странно – в ресторантите на този относително незнат град ще ви предложат алкохол в менюто си (нещо което е немислимо за вътрешността на страната и Вади Мусса.

  • Посетете старите замъци във вътрешността на Йордания

  • Алкохолът е забранен на много места, но в Акаба и Амман може лесно да намерите магазини за алкохол, те са ясно обозначени. Във Вади Муса и в Амман може да поръчате алкохол само в скъпите ресторанти на високия клас хотели (на доста високи цени), но на финала ако искате да пиете нещо с алкохол в него – ще го намерите.

  • Включете в програмата си гроба на Мойсей, да онзи който е извел юдеите от пустинята. Гробът му е поставен на специално място на хълм близо до Амман - на хълма Монт Небо


  • Свещенното място на р.Йордан – там където е покръстен Христос, няма как да не го усетите като едно много специално място. Река Йордан в днешни дни е доста пресъхнала и малка, но усещането да си на това специално място е силно и не трябва да го пропускате.

  • Мъртво море....със странното усещане, че водата е мазна, а тя просто е много солена. Не я опитвайте, вкусът й е ужасно, ужасно солен (аз направих тази грешка), потопете се в него, за да усетите безтегловност, а ние имахме щастието да се насладим на залеза над мъртво море. Ако имате възможност дори си отчупете солно образувание, аз дори успях да си донеса такова в София. Голям минус - достъпът до морето минава през скъпи хотели, в които трябва да платите за достъп, освен ако не сте клиенти. Можете обаче да потърсите достъп до морето, независим, който често не е никак приятен - изоставени камънаци...но пък си заслужава. Подтискаща и тъжна обаче е мърсотията, която е обхванала част от бреговете на най-ниската точка на света.

  • Амман – приказен, пъстър и страшно различен от останалите градове в Йордания, които посетихме. Шофирането в Амман е безумно....околовръстното им е пъстра плетеница от много автомобили, които се движат бързо, но не използват други отличителни знаци освен клаксона си. Може би затова преобладаващите регулиращи елементи по пътя са кръговите, с много малко количество светофари. Амман е огромен, различен...и в зависимост от района, в който се намират може да попаднете на голяма нищета или мизерия (точно в историческия център), така и на мега лукс, който ще намерите в луксозните им квартали. В новите квартали няма толкова джамии и спокойно ще се наспите добре, за разлика ако изберете хотел в центъра. Можете да се придвижвате с такси или с uber и цените са изключително прилични, в пъти по-евтини от цените за такси в Акаба. Посетете цитаделата, разходете се из суковете (уличките ) с различни продукти (подправки, подаръци, аромати, плодове и т.н.) вижте централната джамия (няма да ви пуснат да влезете ако сте жена, може да припарите само до женското отделение, което нас не ни впечатли). Амфитеатъра е от задължителните места в столицата на Йордания, заедно с прилежащите й етнографски музеи. Историческият музей в Амман, задължително го посетете, ще останете очаровани от експозицията, която са подготвили посветена на азиатските открития в миналото. Изключително интересна експозиция, любопитна и забавна, ще се хареса, както на възрастни, така и на деца (с превод на английски е!). Разходете се спокойно из улиците и се заслушайте в песните на джамиите приканващи към молитва.

  • Акаба, разходете се из уличките, посетете малкия им аквариум, но в сравнение с цените за вход, европейските аквариуми са в пъти по-евтини и по-големи. Гмуркайте се в Червено море, за да се насладите на цветните рибки и красивите подводни корали. Ако не си падате по гмуркането, то може да си наемете лодка, която да ви разведе и да се насладите на подводния свят. Ако искате да се къпете в морето и да събирате слънчеви лъчи, направете го на някой частен плаж, инак рискувате местните „шебеци“ да ви оглеждат седнали на сгъваемите си столчета. Опитайте местната кухня и кафето с кардамон, за което вече ви споменах. В Акаба е мястото, в което ви препоръчвам да направите своите покупки за подаръци, защото е безмитна зона и всички продукти са по-евтини, от което и да е място в Йордания.

В Йордания се усмихвайте! Всеки ден, навсякъде, тези хора се усмихват на деня и на живота. В Акаба биха ви спряли за да ви намарат да се усмихнете. Хората в Йордания са мили, вежливи, непринудени, поздравяват, обърнати са към турситите и са готови да ви помогнат дори да не сте ги заговорили. Отворете сърцето си за Йордания и тя ще ви отвърне със същото...

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page