top of page
Search

Валенсия - земята на портокалите и Калатрава

Испания определено е една от перлите на Европа, заради слънцето, плажовете, топлите хора, хубавата храна, виното, арабското наследство и не на последно място заради архитектурата. И докато Каталуня с нейните Гауди и Миро са ненадминати по отношение на различното в изкуството и архитектурата, то Валенсия за мен е едно от онези скрити съкровища на Апенините. В този пост ще ви разкажа за всички скрити съкровища, които сме откривали през годините в пътуванията ни до Валенсия - земята на портокалите и Калатрава...

Валенсия те омагьосва, това е градът, в който сякаш не усещаш умора, може би заради всички мънички изненади, с които те посреща винаги, когато я посетиш.

Валенсия е градът, в който можеш да се забавляваш на 3, 15, 25, 35, 45, 55, 65 години. В нея всяка възраст ще намери своето изкушение, забавление и наслада. Тук ще се насладите на страхотна кухня, на дълги плажни ивици, на културни забавления, на дълги разходки, на очарованието на стария град, и ще посетите, за мен най-прекрасният океанариум в Европа (сравнен с този в Лисабон, Барселона, Генуа, Истанбул) и на възможността да си купите хубави кожени обувки или чанта.

Времето ви никога не е достатъчно за Валенсия, но все пак ето и най-интересните и важни неща, които не трябва да пропускате, без значение от възрастта. Но преди това искам да ви предупредя за местните жители. Те са изключително добронамерени, внимателни, топли и мили хора, но....трудно говорят английски, въпреки туристите прииждащи в града по суша, въздух и море. Да, точно така, можете да посетите Валенсия по суша, по въздух (със самолет) или по море с някой от круизните кораби плаващи в района на Западното Средиземноморие (за онези от вас, които ще имат 1 ден престой в града, заради круиза си, ще предложа и много брифен маршрут за престой в града).

Започвам с указанията за онези от вас, които имат повече от 2 дни престой в този прекрасен испански град.

- Не пропускайте да се разходите в стария град на Валенсия - barrio del Carmen, каменни и красиви сгради, задължително се качете на кулата, не пропускайте сградата на Копринената борса (La Lonja) (опитайте се да влезете, ако сте стигнали до нея в работен час), вижте прекрасната сграда на часовниковата кула и се насладете на града и неговия дух, ресторантчета и кафенета и на цъфналите портокалови дръвчета по улиците на града. Катедралата на Валенсия също не е за изпускане, особено ако следваме легендата че там е скрит свещенния граал (чашата в която се е събирала кръвта на Исус Христос, след разпъването му на кръста. Не пропускайте зоната на Централния пазар и Халите - обожавам халите и многото риба и морски дарове, които може да видите изложени по масите на търговците. Старият град не е огромен, но ако искате да му се насладите си отделете между половин и цял ден, разбира се тук са и голяма част от магазините от които може да си купите хубави кожени обувки.

Задължително посетете Ботаническата градина - прекрасно място, ако харесвате растенията, а и самият парк е много приятен, и поне по времето в което сме го посещавали беше безплатен.

- Разходка за малки и големи - не пропускайте да се разходите в пресъхналата река - Градините на Турия - Jardines Del Turia - тя в днешни дни е превърната в прекрасен парк дълъг няколко километра, пълна с различни спорни съоръжения, места за отдих, градини с портокалови дръвчета, фонтани, а над нея се извисяват красивите мостове, с които старият град на Валенсия се свързва с другите квартали на града отвъд Turia. Да посетите Турия можете пеша или с велосипед, има хубави алеи за велосипеди в парка. Ако се движите по Турия от центъра в посока морето в края на парка ще видите паркът Гъливер, едно голямо съоръжение с пързалки, мрежи за катерене, което е голямо забавление за деца и винаги е пълно с деца от всякакъв произход (деца от местните детски градини и училища или туристи). Продължете след Гълвер в посока морето и ще попаднете на парка на Калатрава - La Ciudad de las Artes y las Ciencias (но за него си отделете цял ден), за да продължите към морето може да вървите пеша или да хванете автобус, който да ви закара в района на плажа - където ще ви посрещне широка и дълга плажна ивица хубав пясък (защото пясък има не само по родните плажове!). Не пропускайте да си отделите половин ден за посещение на Bio Park Valencia, където ще се забавлявате с различни животни, които не живеят в сиви клетки, както в софийския зоопарк.

- Калатрава - La Ciudad de las Artes y las Ciencias в зависимост от това колко сте бързи на този център трябва да му отделите минимум 1 ден. В центърът изграден от архитектът Калатрава ще се насладите на архитектурата на сградите а и трябва да посетите поне две от тях - Научният музей - в който деца от 3 до 70 годишна възраст се забавляват, а ако говорите испански ще може да разбирате и всички надписи. Представете си едно много по-усъвършенствана и модерна версия на Музейко. В музея на науката ще изгубите около половин ден или поне 2-3 часа, от там продължете към Океанариума - най-най-най любимото ми място във Валенсия. Символът му е белугата, което е може би най-прекрасното морско създание което сте виждали....кит, който адски прилича на делфин и е един такъв миличък. Насладете се на шоуто на делфините и разгледайте всички морски обитатели. На вечерта ако искате може да посетите мола, който е срещу центъра на Калатрава (Градът на Науката)

Във Валенсия всичко мирише на портокали, които ако откъснете от улицата са горчиви, защото са диви, улиците на града са чисти, фасадите на сградите са красиви а хората са мили. Храната е мнооого вкусна, а морето е чисто... и сега един пътеводител за нещата, които може да направите за 1 ден (ако слезете от круиз):

- Събудете се рано и задължително си обуйте удобни обувки и леки дрехи, във Валенсия дори през декември температурите рядко падат пот 10-15 градуса. Слезте от кораба и си хванете автобус, който да ви закара до центъра, обходете основните забележителности (ако харесвате сградите) в града, по най-бързия начин, за да тръгнете към Jardines Del Turia, по която да се спуснете към Калатрава (отново на бърз ход, защото трябва около обяд да сте в района на Калатрава!) Там имате възможност да си изберете научната сграда или Океанариума, за половин ден аз лични бих ви препоръчала Океанариума, но ако не сте фенове и музеят на науката върши работа. В зависимост от часа в който излезете можете бързо да хванете такси което да ви закара до плажа, а от плажа друго, което да ви върне до кораба или директно с такси да се прибирате в кораба (такситата, не са скъпи и си заслужава да ги използвате в този случай).

Храната - морска, както и може да попаднете на специализирани месни ресторанти само за свинско или телешко месо....и разбира се Хамон...много Хамон и тапаси :)

Валенсия е прекрасна....посетете я!


#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page