top of page
Search

Малта....за която 4 дни са малко

Малта, този малък остров в Средиземно море се оказа най-голямата изненада от тазгодишните ми пътешествия. Дали защото заминахме без никакви очаквания или защото през декември Малта ни посрещна с 20 градусови температури и гостоприемни хора, но определено Малта ме спечели като турист и определено ще я посетим отново.

Заради нейните 30км в диаметър си представях, че в рамките на 4 дни ще успеем да обиколим всички нейни забележителности, все пак Малта е като голям град, в който отделните й градове са нещо като софийските квартали....но определено много се излъгах. За да обиколите всичко в Малта ще ви трябва добра организация, би било плюс ако убедите някой ваш приятел на шофира....но трябва да се справи с доста луди шофьори, криволичещи пътища, натоварено движение и най-вече – обратно движение. Заради миналото си на колония на UK движението в Малта е обратно на движението в ЕС. Ако не намерите доброволец, тогава ще трябва разчитате на градския транспорт, както направихме ние.

Та, ето и няколко неща, които трябва да предвидите, преди посещение в Малта. Задължително си вземете адаптор, защото контактите са като в UK, а не като в България, предвидете също че ако наемате кола, ще трябва да се справяте с обратното движение и то в натоварен трафик. Ако разчитате на градски транспорт – махайте, за да спрете автобуса си, инак автобусите са точни в разписанията по спирките, но ако не махнете може да ви спрат, а когато искате да слезете задължително натиснете бутона за слизане в автобуса, инак ще пропуснете спирката си. Градският транспорт е много бавен...разстояния от 6-10км. се вземат за 30-60 мин, заради многото спирки и бавното придвижване...така че ще си пътувате бавно и дълго, вземете го предвид, когато си построявате програмата, а всички автобуси тръгват от автогарата във Валета!

Насладете се на храната в Малта, прекрасна е! Бъдете усмихнати и ще ви отвърнат с усмивка, а ако говорите на български, задължително поне 1 човек от персонала на съответното заведение ще ви заговори на сръбски, македонски или български (има страшно много македонци и сърби там и те искрено ще ви се зарадват!). Инак в Малта ще ви разбират перфектно на английски или...както казах на сръбски в заведенията.

Всъщност, оказа че се в Малта има доста неща за разглеждане, които заради бавното придвижване с градски транспорт отнемат доста време...а ние бяхме с дете на почти 4 години, което определяше по-бавния ритъм за разглеждане, но пък Малта е прекрасна дестинация за почивка/екскурзия с дете! Алек се забавляваше много докато пътувахме с малки фериботи от Sliema до Valetta (местните предпочитат името Валета, пред Ла Валета), хареса му – мнооого храната, градовете спокойни, каменни и наличието на лодки и море, аквариума и детската площадка пред него....а ето и какво може да видите в Малта...

Сред нещата, които успяхме и не успяхме да видим, а си заслужават са:

  • Валета – ние лично й отделихме 2 пъти по половин ден...много ни хареса за лежерни разходки, гледки, пазаруване и наслаждаване на живота...а особено с малкия мъж, този град наистина се разглежда по-бавно.

  • Във Валета задължително посетете централната катедрала, да с платен вход е, но си заслужава...прекрасна е отвътре, а под пода са разположени гробовете на много рицари, основали острова, все пак Малта е островът на рицарите тамплиери и се гордеят с това! Обиколете крепостната стена, разходете се в горната и долната градина, из каменните малки и тесни улички, влезте и в по-малките им катедрали, отидете и до форта, марината...наистина ще ви допадне! В 12 часа всеки ден от високата градина се изстрелва топовен салют от специално облечени военни – определено е забавна туристическа атракция.


  • Отделете малко време на The three cities, които са разположени точно срещу Валета, и ще ги видите от „Високата градина“. Те също са с архитектурата на Валета и определено им отделете поне ден...ние не успяхме да се разходим до тях за жалост....но ако изхождам от желанието ни да се шляем във Валета, в The three cities бих отделила и 2 дни...

  • Един мързелив ден посвете на Рабат и М‘дина...прекрасни с техните арабски останки и каменни къщи, в Рабат ядохме най-вкусните месни закуски – тестени полумесеци пълнени със сирене и пиле....Слезте на спирката в Рабат, закусете и после разходете се в Рабат, посетете катедралата в центъра на градчето, слезте до катакомбите, в които местните са се крили по време на Втората Световна война...След Рабат се отправете към М‘дина, те са свързани почти, преминавате стената и сте в М‘дина прекрасно каменно градче...катедрала, ресторантчета и улички....мързелива разходка, спомени от арабската история на Малта...посетете музея на рицарите и M’dina Experience (ако сте с по-голяма компания, защото за малките, филмчето което се излъчва в музея не е подходящо). Ако не сте с деца и все още имате време, на връщане към Валета може да си отделите време за малки разходки в Моста, където е разположена катедралата с втория по големина купол в Европа и в Наксар, където да се разходите из приятните улички.


Отделете си половин ден за посещение на аквариума, ако сте с малко дете, ще се забавлява много! Алек се впечатли много от рибите, както и от детската площадка през аквариума, намира се в Buggiba, а не във Валета. Аквариумът не е голям като във Валенсия, Генуа или Истанбул, но си заслужава!  • Отделете си време и за рибарските градчета, до които ние не стигнахме, но рибарските лодки на Малта са пъстри и красиви. Можете да посетите рибарските градчета от другата страната на острова: Marsaxlokk и Blue Grotto, в който има и крепостна стена. Градчетата освен рибарски лодки, море ще ви предложат и множество ресторантчета и кафенета.

  • Малта не е подходяща много за плаж....освен ако не харесвате каменните плажове като мен J но пък ако я посетите като нас през декември – и туристите са по-малко и времето няма да ви изкушава да се гмуркате...инак лятото има много училища за гмуркане, в които да се забавлявате

  • Така че – дали ще ви хареса Малта – ДА! Просто не търгвайте с големи очаквания а с желание за спокойна лежерна ваканция...и не, не се ядосвайте ако автобусът ви пропусне и трябва да чакате нови 30-60 мин. до следващия...просто изпийте още едно кафе в съседното кафе или се разходете из уличките наоколо...насладете се на всичко малтийско и не се ядосвайте за глупости...все пак сте на юг, където всичко се случва лежерно!

  • Посетете и селото на Попай, което също представя забавления за големи и малки – задължително ще го направим следващия път, защото този път не ни остана време...

  • Опитвайте местната храна и вина....много са добри! Закусвайте тестените им топли закуски и опитайте местните риби, приготвени със зеленчукова гарнитура или с паста...А ако сте фенове на азиатската или италианска или американска кухня – и такива ресторанти ще намерите...но аз ви препоръчвам едно много вкусно мало бистро с местна кухня в градчето Sliema – Ta’ Kris – посетете го и ще си оближете пръстите, също в Sliema Може да посетите и българския бар The Black sheep, който е в английски стил, има вкусна хара и мнооооого видове бира J. Ако обичате бира, има толкова много барове, в които да изпробвате стотици видове бира от UK и Европа, че и вие ще останете доволни....


#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page