top of page
Search

Коледни бисквитки с меласа

Коледа е на има няма месец разстояние, но това е точното време, в което да тествам различни рецепти за коледни бисквити, от които да селектирам най-успешните за коледните кутии с лакомства, които подготвям всяка година. Тази рецепта за коледни сладки с меласа е на прекрасната Йоли с много малки мои ароматни корекции. Приготвят се много лесно и са много хрупкави и ароматни....с духа на Коледа. Ето и как да си ги приготвите:


Съставки:

350гр. пресято бяло брашно + още малко за доомесване и разточване

1 ч.л. сода бикарбонат

90 гр. кокосово масло

100 гр. кокосова, кафява или каквато имате захар

180 гр. меласа

14 мл. ябълков оцет

1 яйце

Подправки: 1 ч.л. микс за джинджифилови сладки, ½ ч.л. канела, настърганата кора на 1 портокал, 1 опак. ванилена захар, 1 щипка сол

По желание: крема сирене, домашен конфитюр по избор, и сирене бри.


В дълбока купа с миксер разбийте маслото със захарта до пухкавост, после добавете яйцето и разбъркайте, а накрая добавете меласата и оцета. Към готовата смес добавете сухите подправки и разбъркайте. Ако тестото ви остане лепкаво добавете още брашно, до мека, но незалепваща консистенция. Завийте тестото във фолио и го оставете за няколко часа, може за цяла нощ или пък да приготвите тестото сутринта и след като се върнете от работа да изпечете сладките, както направих аз.

След като тестото е добре охладено го разделете на части, за по-лесно разточване върху набрашнена повърхност и оформете тънка около 0,5см. кора, от която изрежете с формички за сладки вашите коледни бисквити. Изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 12 мин. Оставете ги да се охладят върху решетка и после съхранявайте в кутия за бисквити.

Ако искате да приготвите едни малко по-различни сладки, върху бисктивите поставете кубчета сирене бри и изпечете заедно със сиренето – ще имате лек контраст сладко-солено.

Ако искате да омекотите бисквитите, защото са наистина доста хрупкави ги слепете с крема сирене – точно така с крема сирене....опитайте!

И на финала, в случай че имате формички за елха, може да образувате елха като слепвате бисквитите си с крема сирене и малко домашен конфитюр, само след няколко часа елхата или бисквитите ви ще са меки и вкусни

ХО-ХО-ХО!

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page