top of page
Search

Единбург за почитателите на Хари Потър и на приказките с красив край

Единбург е един от най-красивите и вълшебни градове на Европа. Дали защото се е скрил уютно в Шотландия, далеч от материка или заради влиянието на Гринуич, отлежалото уиски, викингите и разказите за Хари Потър, но това е един от градовете, които ТРЯБВА да посетите! Единбург е приказка с красив край, прекрасни каменни сгради, прохладно време през лятото и относително мека зима, изненадващо вкусна храна, мъфини, стотици видове бира и отлежало уиски, забавления за всеки, чистота и приятни, добронамерени макар и говорещи със силен акцент шотландци.

Единбург не е много по-скъп от останалите градове на острова или в Европа, основната разлика е че цените за разлика с тези в Европа са в паунд/лира, а не в евро, а курсът на паунд-лева е по-висок от евро-лев. От друга страна всеки миг в този град си заслужава наистина....а смея да твърдя, че и целият остров Шотландия с неговите езера, прилежащи острови, гледки, зелени гори и множество уиски дестилерии си заслужават голямо внимание.

Ето и какво да правите в Единбург (произнася се Единбра) за 3-4 дни:

Разходете се в центъра на града, който е разделен на нов и стар град, много схематично - старият град е разположен върху хълма, а новият е по-ниско разположен, подобно на градското деление в Бергамо и други европейски градове. В стария град на Единбург са съсредоточени повечето по-стари забележителности на града, сред които: Royal mile, централната улица по нейното продължение са Музеят на уискито - задължително го посетете, особено ако сте любител на огнената напитка, Единбургският замък - заради самият него, заради гледката към града, а и защото можете да го съчетаете с Музея на уискито, който е почти в подножието на замъка. Отскочете до Катедралата St.Giles, вижте сградата на Университета, отскочете и до Palace of Holyroodhouse, където е резиденцията на английската кралица в моментите, в които посещава Единбург, обърнете внимание на прекрасните скали в близост до резиденцията, вижте и сградата на Шотландския парламент.


В района на новия град задължително обърнете внимание на Princess street, съвременната модна улица, Националния музей и Националната галерия на Шотландия - заслужават си, до самата галерия можете да си починете върху зелените площи на един прекрасен парк, да наблюдавате или нахраните местните катерички, да се забавлявате на вечерно парти (там често организират концерти) или да наблюдавате уникалния коледен базар през зимата. Задължително се качете на монумента The Scott Monument на Princess street, разкрива красива гледка към града (нова и стара част) и ще се насладите и на фасадата на хотел Белморал, един от емблематичните хотели в района. Отскочете и до The Elephant’s House, кафенето в което е писана първата книга от поредицата Хари Потър. Хачете се и до Карлтън Хил и нейните монументи, както и се разходете из любимата ми уличка - цветната уличка Victoria Street.


Отделете си време, за да отидете до единия край на града където е разположена кралската яхта Британия, която е служила на кралицата и днес е превърната в музей, посетете я, няма да съжалявате. Кралската яхта е разположена точно до мол и за да влезете в нея трябва да се качите на последния етаж на моля. Посетете и Ботаническата градина - прекрасна, наистина много, много приятно място през лято, пролет и есен. Качете се до хълмът в парка на Холируд където отново ще ви се разкрие прекрасна гледка към града, а и ще видите Тронът на Артур.


А ако това ви е малко, добавете уличните актьори в шотландски полички, които въртят огньове по улиците, пъбовете, вкусната храна, кафенетата, които са страшно уютни и прекрасни във всяка част на града и възможностите, които острова ще ви предложи за допълнителни екскурзии.

В края на този разказ ми се иска да напомня, че тук движението, както навсякъде на острова е обратно на стандартното в Европа и ако не сте шофирали до момента така, не бих ви препоръчвала да опитване за първи път тук. Шофьорите са много внимателни, няма да чуете клаксони или ругатни, но все пак Единбург е голям град и движението си е натоварено, мака да няма и помен от софийските задръствания. Затова пък има доста добре организирани различни екскурзии с автобусчета до различни части на Шотландия, сред които да си избирате. Можете да изберете уиски тур, посещение на Лох Нес, няколко дневно посещение до някои от островите в Шотлания и др. Ние избрахме кратък еднодневен тур, в който да видим: Лох Ломонд (лох е шотланското наименование на езеро), замъкът Дръмонд, хайландери - височинните крави с дълъг косъм, които са лицето на Шотландия, рибарско селце и уиски дестилерия, както се казва за всекиго по нещо. Повечето шофьори на туристически автобуси са супер колоритни, обути с шотландски полички, през цялото време ви разказват истории за месностите, в които се движите, внимателни и много позитивни са и наистина си прекарвате добре. Ето защо ви препоръчвам тези организирани турове, макар малко по-скъпи, те ви отървават от тревогите да шофирате в непозната обстановка, а и всички членове на групата ви ще се забавляват еднакво :)


И на финала, едно огромно благодаря на Дани Николова, без гостоприемството на която нямаше да усетим истинския дух на Единбург, уютен, прекрасен и приказен - нашата смела групичка от две момичета, Иво и една котка :)

P.s. Ако сте любители на разнообразната страна от цял свят, в Единбург можете да вкусите кухни от различни части на света и всички ще бъдат на ниво, особено италианската и френска кухня, но запомнете местната кухня не е изобщо за пренебрегване....от закуската до вечерята в комбинация с чай, бира или уиски.


Посетете Единбург през есента, а ако искате да видите истински свят на светлини и коледен дух - декември е вашето време!

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page