top of page
Search

Хляб с квас за напълно начинаещи (бърза рецепта)

Хлябът с квас винаги ме е плашел...защото самият квас е живо същество, за което се грижиш, защото естеството му на ползване е много специфично...и защото...никога не съм си мислила, че мога да си направя кляб с квас...Е, тази седмица събрах смелост, след като случайно, като на шега помолих за квас от една хлебарна....ами дадоха ми е в едно бурканче...и предизвикателството започна.

Първо подхраних квас-а със смес брашно-вода съотношение 1:1 и оставих за 8 часа на топло място, за да се активира сместа. Прибрах кваса за 2 дни в хладилника, трябваше да събера смелост....после го извадих от сутринта и го оставих на топло в стаята за нови 8 часа (докато бях на работа), за да се стопли и да се активира сместа....и магията да се случи..

 

Съставки:

500гр. пълнозърнесто брашно

100 гр. бяло брашно

100 гр. активиран квас

350мл. студена вода

1 с.л. зехтин

2 с.л. меласа или мед

1 ч.л. сол

30 гр. белени слънчогледови семки, 30 гр. белени тиквени семки

 

В купа пресях брашната, добавих солта и разбърках. Направих кладенче, в което добавих меласата, зехтина, квас-а и водата и разбърках внимателно с лъжица, а после и с ръка. Сместа трябва да е мека, доста по-мека от сместа при класическите рецепти за хляб с мая. Покрих купата с тестото с кърпа и оставих за една нощ на топло , за да увеличи обема си.

Към кваса, от който бях взела малко отново добавих захранване с каша от 100гр. бяло брашно и 100мл.вода. Добавих кашата към кваса, разбърках хубаво и оставих на топло. Съхранявам кваса в голяма купа с капак, който е леко притворен, така че сместа да диша и го оставих на топло за през нощта.

На сутринта прибрах съда с квас в хладилника. Тестото за хляба (беше се увеличило почти двойно) размесих отново с мокра ръка два пъти през 40 мин. – като по-скоро теглех тестото, а на последното размесване добавих семките в добре омесения хляб и отново оставих за 30-60 мин да втаса за последно. Готовото тесто прехвърлих в дълбока метална тенджера или чухунен съд с капак (която мога да сложа във фурната), покрита с хартия за печене, разрязах тестото, оставих го да почине за нови 30 мин и после намокрих повърхността му с вода и го сложих в предварително загрята на 230 градуса фурна (в тенджера, покрита с похлупак). Пекох първите 30 мин. под похлупак, а после оставих за още 15 минути във фурната, като махнах капака на съда.

След като извадих хляба го завих с кърпа оставих да се охлади, ако обичате хляб с дебела кора оставете го да се охлажда без да го завивате с кърпа.

Консумирайте хляба след като се е охладил напълно – иначе казано един кляб, който приготвята от предходната вечер. Но вкусът му е прекрасен, с характерната кисела нотка на хляба с квас и аромата на „удома“....опитайте и ще ви хареса, сигурна съм!

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page