top of page
Search

Санторини, което спира дъха ти

Малки къщи в бяло и синьо, Калдера, къщи в пещери, спиращи дъха залези, магарета, купища азиатски туристи и магията на Цикладите....всичко това е един дъх е Санторини. Със Санторини ни свързва едно приказно прeвяване преди около 4 години - или един по-различно преживян меден месец.

Много хора заключват, че Санторини е Иа (Оия или който, както нарича градът с най-известните залези в света) и че за да усетиш духа на този остов не са ти нужни повече от 24 часа. Да, ако посетиш Санторини като част от круизно преживяване, ще може да му се насладиш за няколко часа, но за да усетиш духа на този приказен остров....трябва да си отделиш поне 5 дни, да подбереш време извън стандартния летен сезон, за да избегнеш огромните тълпи туристи и жаркото слънце и....да си вземеш в багажа едно яке ветровка, и обувки за гмуркане защото това е остров, на който има вятър, а плажовете в основната си част са вулканично каменисти.

И едно предупреждение, от екологична гледна точка - никога не изхвърляйте хартия директно в тоалетната! Забранено е на целия остров!

До Санторини можете да достигнете по море или по въздух - с полет или с кораб (круизен кораб или ферибот), но както и да достигнете до острова, наемете си кола, за да може да го обиколите. Уличките са доста тесни, понякога има доста остри завои, но си заслужава да бъдете самостоятелни и да усетите духа на острова и да се насладите на гледките.

Ние посетихме острова в края на септември и от времето тогава, мога да заключа че септември от средата, до почти края на октомври, както и в периода май-юни е прекрасно за посещението на този Цикладски бисер. А какво да правите.....ето какво:

- Плувайте в черния, белия и червения плажове, гмуркайте, задължително обаче си вземете обувки за плуване, защото 90% от плажовете са каменисти, все пак Санторини е угаснал вулкан

- Задължително си отделете един ден, за да посетите вулканите до острова, ще се разходите по един все още пушещ вулкан и ще се гмуркате във водите около него. Обаче, трябва да се подготвите - обуйте си тъмни бански, защото водата около вулкана е кафява и боядисва светлите дрехи, но пък е страхотно удоволствие да се потопиш в нея, слизайки от яхтата.

- Направете си вино дегустация в някоя от винарните на острова, винарни много, основните им вина са: Асиртико (бяло вино) и Винсанто (червено, сладко, десертно вино)


- Разходете се из селищата на острова:

Тира /Фира (столицата на острова)

Имеровили - за мен това е най-прекрасното кътче на острова, много красиви залези, къщи, гледки....Имеровили завинаги остана в сърцето ми!

Ия/Оия - най-популярното място в Санторини, подответе се за красива гледка на залеза, но за целта отидете поне час и половина по-рано, за да си запазите място сред тълпите азиатски туристи и не се учудвайте на ръкоплясканията, когато морето започва да прегръща слънцето в обятията си.


Във всяко от градчетата Тира, Имеровили, Ия/Оия си оставете време, в което не само да снимате гледките, но и да изпиете нещо разхладително или просто да съзерцавате...неповторимо е. В тези места и особено в Ия и Имеровили ще видите и много младоженци, които правят сватбените си фотосесии по покривите на цикладските църкви - нещо, което е забавно за гледане, но и много красиво.

- Пиргос, приказно бялото село в центъра на Санторини. Пиргос няма плаж или море в подножието си, но е впечатляващо красив, а Винсанто-то което можете да си купите там е прекасно. Разходете се из останките на Венецианския замък и посетете някои от църквите....и разбира се изпийте една разхладителна напитка.


- Старото селище на Акротири - това е санторинският вариянт на Помпей. Град потънал под пепелта на избухналия вулкан...наистина впечатляваща гледка, особено ако не сте посещавали Помпей до момента. Комбинирайте посещението на старото селище на Акротири с разходка до червения плаж с впечатляващите червени скали, както и съвременния град Акротири, отново в бяло и синьо и Плажа на влюбените.

Храната в Санторини, морска, гръцка, вкусна, нооо задължително опитайте малките кюфтенца в доматен сос, сушените домати на острова и фава-та (вид местен боб) - много са вкусни. Разходете се из магазинчетата за бижута...и си купете бижута/изделия с вулканички камъни и корали.


Санторини е усещане в бяло и синьо, което наистина спира дъха, въпреки купищата японски туристи, усещане което трябва да се преживее, остров, който трябва да се види.

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page