top of page
Search

Здравословен тиквен крем карамел без захар за Halloween

Halloween е на вратата, по тържищата и пазарите е пълно с тикви....а рецептите с тиква са хи-ля-ди...Още повече са експериментите, в които може да включите тази оранжева дама, гледаща ви от рафтовете на плод-зеленчука до вас. След като вече две седмици приготвям различни експериментални топли есенни салати, дойде време да включа в арсенала и няколко десерта...един от които е крем карамел от тиква без захар! Аз никак не обичам карамелената част в крем карамела, за това и десертът ми няма да има карамел по дъното...нооо е изключително вкусен, ароматен и здравословен. Ето как да си го приготвите:

 

Съставки:

500-600 гр. печена тиква (на парченца)

3-5 с.л. мед

Подправки: 1-2 ванилия, канела

2 ч.л. чия

1 банан (намачкан)

500 мл. прясно мляко (може да използвате и ядково мляко)

4 яйца

 

Изпечете тиквата (аз използвах тиквата, която отстраних от тиквения фенер), изпекох я върху хартия за печене във фурна при 220 градуса за 1 час и оставих за 20-тина минути да се охлади. След като тиквата се охлади смесете млякото, яйцата, течния мед (може да го смесите и с тиквата), банана и подправките, и разбъркайте добре. Смесете течните съставки с тиквата, добавете чията и разбъркайте финално.

Изпечете го на загрята фурна при 210 градуса за 40-50 минути. Охладете напълно десерта и сервирайте охладен.

Бон апети


P.s. Онези от вас, които искат да има карамел в крема, постате 4-5 с.л. кокосова захар и карамелизирайте на дъното на съда за крем карамела и след като карамелът ви е готов добавете сместа за крема и изпечете, като класически крем на водна баня.

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page