top of page
Search

Зеленчуков хляб с лимец

Няма да скрия, че това е първият ми опит за приготвяне на печиво с лимец, тази стара българска житна култура. Факт е, че подходих с недоверие, от гледна точка на финалния ефект..дали ще се получи и каква ще е консистенцията на хляба – глетав или твърд като тухличка...ще успея ли да приготвя нещо вкусно и пухкаво....Незнам, дали защото ме съпътстваше късмета на начинаещия или просто, защото не е никак сложно да се работи с такова брашно, но се получи ароматен и пухкав хляб.Оказа се, че няма нищо различно и специално в работата с лимецово брашно, така че - престрашете се и пригответе вашия домашен зеленчуков хляб с лимецово брашно, ето как...

 

Съставки:

500 гр. пресято брашно от лимец

100-150 гр. пресято бяло брашно/или брашно по ваш избор

½ пак. суха мая

1 с.л. течен мед

1 ч.л. сол

Подправки: 1 ч.л. заатар, 2 ч.л. сушен лук, 2 ч.л. сушени моркови, 1 ч.л. сушени слади червени чушки (сушените зеленчуци стрийте с блендер за сухо смилане до прах)

2 с.л. масло от авокадо/зехтин/орехово масло или олио

200 - 300 мл. хладка вода + още малко ако се налага

 

В дълбока купа смесете брашната, добавете солта, подправките и разбъркайте. Направете кладенче в сухата смес и добавете маята, меда, зехтина и водата (добавяйте водата на части) и започнете да бъркате. Целта ви е да омесите меко тесто, добавяйте или вода или брашно. Тестото не трябва да лепне по ръцете ви, но трябва да е меко. Месете хляба около 5-10 мин. Готовото тесто залейте с 1 с.л. зехтин и намажете тестото с мазнина от всякъде (за да не хваща коричка тестото). Покрийте купата с тестото с кърпа и оставете да бухне за 2- 3 часа на топло.

Когато тестото ви е бухнало/втасало омесете отново добре и прехвърлете в покрита с хартия за печене тавичка. Покрийте тавичката с кърпа и оставете за 10-15 мин, докато печката ви се загрява на 220 градуса. Когато тестото бухне отново, намажете го с малко вода и пъхнете за 20-25 мин. във вече добре затоплената фурна.

Изпечения хляб ще има златиста коричка, извадете го и го завийте в кърпа, докато се охлади, преди да го разрежете или разчупите. Бон апети!

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page