top of page
Search

Тирамису е един от неувяхващите италиански десерти, които са все така любими и у нас в последните 15-20 години. Първият ми досег с този десерт беше в далечната 2002г. в Сицилия...домашно тирамису....с много, ама много силно италианско кафе...В резултат на това, като човек, който не харесва вкуса на кафе, този десерт никак не сме спечели....

Нооо ето ме отново пред предизвикателството - Тирамису....повече от 15 години по-късно...изчела поне 15 рецепти за класическо Тирамису, с моя собствена трактовка J и с домашно приготвен крем Забайон. Десертът е феноменално вкусен и спокойно може да се консумира и от онези от вас които не обичат или не им е препоръчилно, от здравна гледна точка, консумацията на силно кафе. Отделете си половин час, за подготовката на този наистина вкусен италиански десерт и ще останете очаровани от вкуса!


Съставки:

3 опак. маскарпоне (от по 250гр. всяка)

Бишкоти (около 300 гр.)

За бишкотите:

100 мл. приготвено силно какао (може да го разтворите в гореща вода или в мляко, като е добре да използвате поне 30гр. какао) – ако обичате кафе, тогава си пригответе силно еспресо

100 мл. порто

2 с.л. захар

За крем Забайон/Сабайон:

4 жълтъка от големи L или XL яйца

100 гр. захар

150 гр. порто

1 с.л. ванилов екстракт или 1 пак. ванилова захар


Първото нещо, което трябва да направите, е да си приготвите едно силно какао (в моя слуай замества хубавото силно кафе, защото аз не обичам кафе!), към него, все още горещо добавете захарта и портото, разбъркайте, и оставете да се охлади, до стайна температура. През това време пригответе крем Забайон/Сабайон, той се приготвя на водна баня!

Крем Забайон/Сабайон - в дълбок съд загрейте вода. Докато водата на котлона ви заври, във втория съд (който ше поставите на водна баня) разбъркайте с миксер захарта заедно с отделените жълтъци, до образуването на светъл крем. Към готовия крем от жълтъци и захар добавете портото, разбъркайте и поставете във вече врящия съд на котлона. Без да променяте темпетурата започнете да бъркате сместа с бъркалка, докато кремът се сгъсти. Трябва да получите гъстотата на домашен крем, а ароматът на порто ще ви опияни. На финала добавете ванилията, разбъркайте и отделете от котлона. Охладете съда в ледено студена вода, като бъркате до пълното охлаждане на крема.

В дълбока купа разбийте с миксер маскарпонето и когато то стане меко и пухкаво добавете приготвения Забайон/Сабайон, който вече е охладен и разбъркайте добре с шпатула. Вашият крем е напълно готов!

Когато кремът ви е готов, а какаовата/кафена смес е напълно охладена, е време да сглобите сладкиша. В правоъгълна тавичка започнете да редите: ред бишкоти, като предварително една по една ги потапяте бързо в какаовата смес, ред крем, загладете крема, като го разпределите равномерно в цялата тавичка, после отново ред бишкоти, потопени за кратко в сместа от какао и порто и заършете, с крема с маскарпоне и крем Забайон/Сабайон. Загладете финално сладкиша, завийте тавичката с фолио и я приберете за поне 4 часа в хладилника.

Преди да сервирате поръсете обилно тортата с какао или с настърган шоколад.

Да ви е сладко!

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page