top of page
Search

Сок от бъз

Домашният сок то бъз е все по-популярен в последните години, както и всичко ретро, може би. В планинските райони сега е сезонът на белите цветове бъз и за това ви предлагам да си приготвите домашен сироп от бъз по моята рецепта. Бъзакът като растение позволява приготвянето на два вида сиропи - един от белите му цветове - прекрасна разхладителна напитка, и един от черните му плодове, който се използва за повишаване на имунитета. В днешния пост ще ви покажа лесната рецепта за приготвяне на домашен сироп от бъз - от белите му цветове. Ето и как да си го приготвите у дома - просто следвайте съотношенията описани в рецептата.

 

Съставки:

18 цвята бъз - добре цъфнали, отбрани от чисти райони

1 кг. захар

1 л. вода

1 пак. лимонтузу или обелената кора и сока на 1 био лимон (трябва кората на лимона да не е третирана)

Добре почистени стъклени бутилки с винтови капачки за съхранение

 

В дълбок съд поставете цветовете бъз, като добре ги огледате да нямат замърсявания и буболечки. Покрийте цветовете с водата и похлупете с чиния, така че цветовете да останат покрити от водата, за да разгърнат в нея ароматите си. Използвам да направя уточнението че цветовете не се мият предварително! Оставете накиснатите цветове във водата за едно денонощие.

На следващия ден прецедете водата от цветовете в дълбока тенджера. Към нея добавете захарта и лимонтузу или лимоновата кора с изцедения лимонов сок, разбъркайте и включете котлона. Разбърквайте сиропа от време на време, докато захарта се разтвори и сиропа заври. Това е моментът в който трябва да го отстраните от котлона, а ако сте използвали кори от лимон, да ги извадите от сиропа.

В добре почистени стъклени шишета прехвърлете сиропа и затворете веднага, докато са още горещи. Обърнете бързо пълните шишета с тапата надолу и ги оставете така докато изстинат. След като сиропът се охлади напълно (аз ги оставям за една нощ) приберете шишетата на тъмно място - шкаф, мазе, килер и можете да съхранявате така до следващото лято. Обикновено от прашеца в цветовете бъз се образува нещо като коронка около гърлото на шишето, но това не е знак че сокът ви е развален.

След отваряне на шишето се опитайте да го консумирате в порядъка на една две седмици, за да не се развали. Сервирайте малка част от сиропа разтворена в газирана или негазирана вода, като може да гарнирате с лимон или мента.

Да ви е сладко!

А прекрасните снимки са дело на страхотната Лора (Танева) Рахнева - https://www.facebook.com/lorarahnevaphotography/

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page