top of page
Search

Тиквени кюфтенца на фурна

Пролет е и тиквички гледат от всякъде. Ако имам любим зеленчук през пролетта то това определено за тиквичките, бледо зелени, тъмно зелени, жълти – всякакви. От години избягвам пърженият им вариант със сос от кисело мляко, копър и чесън, но днешната рецепта която ще ви предложа..от нея направо ще си оближете пръстите – лесна, нискокалорична, вкусна – идеална за пролетта! Ето и какви ви е необходимо да си приготвите тези тиквени кюфтенца на фурна.

 

Съставки:

1-1,2 кг. Настъргани или нарязани на ситно с чопър, почистени от кората тиквички

200-300 гр. натрошено сирене (аз залагам на козе сирене, но можете да използвате сирене по ваш вкус, котидж или извара, за максимално здравословен ефект)

2 стръка пресен лук нарязан на ситно с чопър

5-6 листа левурда или 1 стрък пресен чесън нарязани на ситно с чопър

½ връзка копър нарязан на ситно (ако нямате наличен можете да го пропуснете)

2 опак. моцарела (от по 125 гр. всяка)

2 с.л. зехтин

2 яйца

1 ч.ч. фини овесени ядки

Подправки: 1 ч.л. сол, черен пипер на вкус

 

Разбъркайте със солта настърганите тиквички, лук, левурда/чесън и копър в дъбока купа и после ги прехвърлете в цедка за около час, за да се отцеди водата от тях. След час притиснете тиквичките с ръка или изтискайте в тензух, за да доотцедите остатъка водно съдържание. В дълбока купа смесете отцедените настъргани тиквички, сиренето, яйцата, овесените ядки, зехтина и разбъркайте добре до пълно хомогенизиране. Ако сместа ви е все още много течна (не сте изцедили достатъчно добре тиквичките) добавете 1-2 с.л. брашно и разбъркайте отново.

От получената смес оформете кюфтенца и ги разположете в тавичка, покрита с хартия за печене. Изпечете в предварително загрята фурна на 220-230 градуса на вентилатор с долно печене. След около 15-20 минути кюфтенцата ви трябва да са хванали коричка. Разрежете моцарелите на филийки и поставете по една филийка върху всяко кюфтенце, превключете фурната на грил, за да се запече моцарелата за 3-5 мин.

Сервирайте горещи със зелена салата. Да ви е вкусно!

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page