top of page
Search

Лаврак на грил

Това е най-любимата ми рецепта за риба и е специален подарък за Доника Ризова, за която обещах да приготвя няколко рецепти за риба и морски дарове. Няма да учудя никого, ако призная, че специалист в готвенето на риба и месо у дома е Иво, нооо дори и когато аз я готвя рибата по тази рецепта става вълшебна и по-гръцки ароматна, лека и вкусна

Тази рецепта е прекрасна за лаврак, ципура, тунаки и още поне дузина риби, подходящи за приготвяне на грил. Нека да направя едно уточнение обаче, когато приготвям рибата у дома, поради липса на грил с дървени въглища я приготвям на добре загрят оребрен и незалепващ тиган. Изключително важно е тиганът ви да е с хубаво покритие и да не залепва, в противен случай рибата ви ще залепне по него....и няма да сте никак доволни от резултата. Запазете си 30-40 минути и се пригответе да си сготвите една вкусна морска риба по стара гръцка рецепта (от района на Халкидики). Ясу Доника :)

 

Съставки:

4 лаврака (с тежина около 300-350 гр. всяка)

Подправки: сол, черен пипер, зехтин

Сокът на 1 лимон

¼ лимон нарязан наполумесеци

4 скилидки чесън

 

Измийте и почистете рибите (ако не са предварително почистени). Всяка от рибите посолете със сол и пипер в коремчетата и по кожата, поставете във всяко коремче по една скилидка чесън нарязана на половина (ако е голяма скилидката я разрежете на четвъртинки). Залейте всички риби (аз ги поставям в една малка тавичка) с малко зехтин и с лимоновия сок (като задължително ги полеете и в коремчетата). На финала, към чесъна добавете по 1-2 резена лимон в коремчетата на рибките и оставете така за 20-тина минути, да се мариновате. Тъй като лавракът който аз приготвих не беше от много тлъстите риби не бе необходимо да правя напречни разрези по кожата му, но за ципура или по-едри риби ви препоръчвам да нарежете кожата на всяка риба от двете страни с напречни разрези (3 - 4 разреза на страна) веднага след като я измиете и преди да я мариновате, като по-този начин рибата ще се сготви по-добре.

След като мариновате рибата е време за печене. Върху загрят грил или оребрен тиган с незалепващо покритие поставете рибите като ги залеете с малко от тяхната марината. Печете рибките за 5 минути от страна при относително силен тиган (8-ма от 9 възможни степени). Когато рибите се изпекат от едната страна, обърнете с шпатула внимателно, за да не ги разкъсате и изпечете от другата страна за 5 минути.

Сервирайте още топла със зелена салата по избор.

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page