top of page
Search

Ако има нещо, което обожавам то това е козунак, вкусен, ароматен, на конци..точно, както баба ми го приготвяше. В навечерието на Великден споделям най-страхотната рецепта за козунак - тази на баба ми Мария. Няма по-прекрасен, вкусен и сладък козунак от нейния...и всяка година по това време...вече 5 години това е козунакът, който приготвям аз у дома. Тази година изпробвах две различни рецепти...но не се получиха - при първата рецепта маята не успя да се активира, а при втората бях толкова изморена, че заспах докато пека козунака. За мен това са сигнали, че когато имаш страхотна рецепта за вкусен, ароматен и сладък козунак на конци, не трябва да търсиш други рецепти.

Ако искате и вие да опитате козунака на баба....за да заухае на Великден и у вас - отделете си време (около 6-7 часа) и запретнете ръкави. Ето рецептата.

 

Съставки:

1 кг. Брашно тип 500

6 големи или 7 малки яйца + 1 белтък (жълтъкът ще използвате за намазване на козунака преди печене)

300 гр. захар

300 мл. топло прясно мляко

250 гр. разтопено и охладено масло

олио/разтопено кокосово масло за размесване на козунака

Подправки: 2 пак. ванилена захар, кората на 1 био лимон, щипка сол

25 гр. прясна мая

2 с.л. прясно мляко за намазване

50 гр. захар за поръсване преди печене

Филирани бадеми за поръсване (може и без тях или да ги замените със сусам, или маково семе)

За плънката: шоколадов чипс/натрошен на дребно шоколад, стафиди, портокалови и лимонови сладки корички, червена боровинка

 

Смесете в купа маята с топлото мляко и 2 с.л. захар. Докато маята шупва в дълбока купа пресейте брашното три пъти, към него добавете захарта, ванилията, щипката сол и лимоновата кора, разбъркайте, и направете кладенче в средата. В друга купа разбийте яйцата. Когато маята е активирана е време да добавите течните съставки към сухите.

Започнете да бъркате с дървена лъжица докато тестото не се хомогенизира и не започне да се отлепя от стените на купата. Ако тестото лепне за съда добавете 2-3 с.л. олио или разтопено кокосово масло и продължете да бъркате. Бъркайте около 10 минути, от бъркането се създават така емблематичните конци в козунака.

Когато тестото ви е готово, бъркали сте го около 10 минути (може и по-малко, не се притеснявайте) е време за финалната фаза в приготвянето на тестото - да го ударите поне 30 пъти.

За целта намаслете голямата тава на фурната ви с малко мазнина, намаслете си ръцете и прехвърлете тестото върху тавата. Хващайки го с две ръце повдигате тестото и го удряте в тавата, после пак събирате тестото, повдигнете го над глава и ударете в тавата - така поне 30 пъти.

Прехвърлете тестото с добре избит въздух в намаслена дълбока купа, в която трябва да удвои обема си. Покрийте купата с кърпа или стреч фолио и оставете на топло място (аз го слагам под климатика, включен на 27 градуса). Около 2-3 часа ще са му нужни за да удвои обема си...а когато това стане идва финалният стадий.

Върху намаслена тава трябва да размесите тестото отново и оформите козунаците - от тази смес ще приготвите един голям и два по-малки козунака или два големи. Аз размесвам и разделям тестото на правоъгълници, в средата на които слагам плънка по желание (този път шоколадов чипс, стафиди и портокалови корички), завивам от двете страни тестото (за да се получи нещо като руло с плънла в средата и завъртам рулото на венец, или изплитам плитка от няколко рула. 

Прехвърлете оформените козунаци във високи тавички (за да бухват нагоре, а не да се разтичат настрани), покрити с хартия за печене или добре намаслени и набрашнени.

Върнете оформените козунаци на топло, покрийте с кърпа и оставете отново да починат за около час и половина - два.

Когато козунаците са набухнали отново, е време за изпичане. Печете ги на 180 градуса загрята фурна за около 30-35 минути (по средата на печенето ги покривам с фолио или хартия, за да не изгори повърхността им). Преди да ги пъхнете във фурната обаче, ги намажете с разбитите жълтък и 2 с.л. прясно мляко, поръсете с малко захар и филирани бадеми. 

След като се изпекат ги покрийте с кърпа и оставете да се охладят напълно. Приберете в найлонови пликчета или увийте в стреч фолио, за да се запазят меки за по-дълго.

С пожелания за светъл Великден!

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page