top of page
Search

Ореховки от старите тефтери

Винаги съм харесвала ореховките, но с оглед цялата химия, която се намира в готовите бисквити от магазина ми трябваше рецепта...бабина рецепта за вкусни..много вкусни орехови бисквити, които да са приотвени с истински ядки, яйца и захар...Тази рецепта е точно такава – много орехи, белтъци и захар...Получават се изключително вкусни сладки, които те връщат в детството на 80-те/90-те години...Ако и вие искате домашни ореховки, то тази рецепта е за вас! Бърза и много лесна, а вкусът е гарантирана!

 

Съставки:

100 гр. смлени орехови ядки (аз ги смилам в блендер или чопър)

150 гр. захар (може да използвате кафява, бяла или кокосова захар)

2 белтъка

1 с.л. брашно

Сокът на ½ лимон

Подправки: щипка сол, 2 пак. ванилия/1 с.л. ванилов екстракт, 1/3 настъргано зрънце Боб Тонка

 

В тенджера смесете белтъците със захарта и половината орехови ядки. Разбъркайте сместа и поставете на слаб котлон (степен 3 от 9 възможни) и бъркайте, докато захарта се разтвори напълно. В началото сместа е светла, но в последствие ще покафенее и ще се сгъсти като крем. Внимавайте само да не сготвите белтъците, за това бъркайте на слаб котлон през цялото време.

Когато сместа ви е готова, добавете остатъка от ядките, лимоновия сок, брашното и подправките. Разбъркайте до хомогенизиране. Оставете сместа да се охлади, не трябва да бъде напълно студена, но не трябва да бъде топла. От охладената смес с малка лъжичка загребвайте и поставяйте върху хартия за печене. Оставете разстояние между бисквитите в тавичката, при мен излязоха около две и половина тави.

Изпечете в предварително загрята фурна за 15 минути. Охладете върху решетка и съхранявайте в кутия за сладки. Да ви е сладко!

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page