top of page
Search

Тайландска супа Том Ям Кунг (във вариант за деца и възрастни)

Миналата седмица на обяд с приятели открих тайландската супа Том Ям Кунг и определено ми хареса. Не съм била в Тайланд, макар Азия определено да попада като една от дестинациите ми за следващата година, но тази супа много ми хареса. Не мисля, че ще се учудите ако ви кажа, че ако си приготвите супата у дома, вкусът й ще бъде още по-добър. Всъщност супата като рецепта и стъпки за приготвянето й се основава на пост в един от любимите ми родни блогове – cooks and bakes и определено трябва да я пробвате. Дани е пресъздала приготвянето на супата следвайки указанията на тайлаския си курс за готвене по най-добрия възможен начин, за което хиляди благодарности.

Това което ще допълня аз, са коментари как да приготвите супата, когато ви липсва някой от продуктите и да я съобразите с малко дете (в случая Алек, който е едва на 3 години и определено съставки като люто и много солено не са от предпочитаните му). Рецептата е лесна, стъпка по-стъпка, изпълнява се много бързо и е прекрасна в комбинация с чаша бяло вино. Най-правилно е да приготвяте супата порция по порция, но ако нямате достатъчно време и много бързате можете да я приготвите и в по-голямо количество.

Задължително преди да започнете да я приготвяте е да посетите Метро или Хит, за да си набавите необходимите съставки, а ето и самите тях:

 

Съставки: /опция за 1 порция/опция за 5 порции

2 скилидки чесън или 2 мини глави лук (балучка)/3 скилидки чесън и 1 малка глава лук

2 ч.л. нарязана лимонена трева или паста от лимонена трева/3 стръка лимонена трева или 9 ч.л. паста от лимонева трева

2 ч.л. рибен сос (ако не може да намерите може да го замените с хубав соев сос)/ 10 ч.л. рибен сос

2 ч.л. захар/ 6 ч.л. захар

2 ч.л. сок от лайм или лимон/сокът на 4 лайма/2 лимона

2 с.л. кокосово мляко/10 ч.л. кокосово мляко

200 мл. пилешки или рибен бульон (изпозлвайте истински бульон, а не инстантен)/1100мл. пилешки или рибен бульон

3 малки печурки разрязани на четвъртинки/12 малки печурки разрязани на четвъртини

3-5 броя кралски скариди добре почистени/20 броя кралски скариди, добре почистени

2 листа лайм/6 листа лайм (ако не може да намерите, спокойно може да пропуснете тази съставка

2 ч.л. къри паста (за нелюбители на лютото вземе само на върха на чаената лъжичка от пастата заради аромата й/6 с.л. къри паста (ако приготвяте супата за нелюбители на лютото използвайте само 1 ч.л. къри паста в супата)

1/4 червена чушка/ 1 цяла червена чушка

2 ч.л. настърган джинджифил (ако го приготвяте за дете, сложете само на върха на лъжичката)/5 ч.л. настърган джинджифил

 

След като закупите всички необходими подправки, пригответе съставките в необходимите им количества в малки съдчета – нарежете на малки кубчета чушката, настържете джинджифила, почистете скаридите и ги измийте със студена вода, почистете и нарежете гъбите.

От лимоновата трева, чесънът и лука пригответе паста в хаванче (или използвайте нутри булета). След като всички съставки са подготвени с нужните количества е време да започнете да готвите.

Аз приготвих сумата в уок. Първо загрейте бульона, към него добавете лимоновата трева и оставете да се разгърнат вкусове, и аромати за около 5 минути. После добавете червената чушка и разбъркайте, изчакайте докато бульонът заври. Добавете скаридите и оставете да се сготвят за около 5 минути. Добавете и нарязаните гъби и разбъркайте и после добавете къри пастата, разбъркайте, следва рибния сос, коксовото мляко, лимоновия сок, захарта и листата лайм (ако сте намерили). Разбъркайте и оставете да покъкри за още 2-3 минути. Отстранете от котлона и сервирайте още гореща. Гответе супата на силен котлон, като времето й за подготовка в много кратко

Комбинирайте супата с чаша добре охладено бяло вино. Да ви е сладко!

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page