top of page
Search

Суши у дома

Сушито е едно от най-разпространените източно-азиатски ястия в България. Моята интерпретация на тема суши е съобразно с вкусовите ми предпочитания, но от друга страна, можете да използвате такива продукти в плънката, каквито обичате. Ето и самата рецепта

 

Съставки:

250 гр. ориз за суши

Вода (съобразена с изискването на опаковката на ориза, който използвате)

5 с.л. оризов оцет за суши Мисо

2 с.л. захар

1 ч.л. сол

З бр. кори от водорасли – Нори

За плънката на сушито аз използвам: пушена или сурова сьомга (ако е сурова, трябва да е много прясна риба) или сурова риба тон, краставици, чушка, авокадо – нарязани на пръчици, сирене филаделфия

 

Пригответе си плънката за сушито, както и соса за ориза – в купичка смесете оцета, захарта и солта и разбъркайте до пълното разтваряне на кристалчетата.

Сварете ориза в съотношение указано в опаковката на умерено силен котлон, под капак, като следете да не загори. Щом водата от ориза изври, разбъркайте хубаво, изключете котлона и оставете похлупената тенджера в страни от котлона за 10 минути.

След 10 минути прехвърлете ориза в неметален разлят съд (аз използвам поднос), полейте ориза със соса и разбъркайте. Бъркайте известно време ориза с цел да се охлади. Оставете го да се охлади до стайна температура, заравнете в съда и покрийте с памучна кърпа до момента, в който ще използвате ориза. (това може да се случи след няколко часа или на следващия ден)

Оформяне на сушито – това е най-внимателната част. Използвайте бамбукова рогозка за суши (или подложка за маса). Поставете кората от Нори с лъскавата й част към подложката и разпределете ориза на равен тънък пласт (от получения ориз, можете да оформите 3 листа Нори), като в единия край (широката част на листа), оставете 1 пръст разстояние, в който да няма ориз.

На широката част на листа разпределете избраната от вас плънка (сьомга с краставица, сьомга с авокадо и филаделфия, сьомга със зелена чушка и филаделфия) и навивайте на стегнато руло в продължение на късата част на листа.  Когато наближите края на листа намажете с вода остатъка от нори, на който не сложихте ориз и завийте суши рулото докрай. Водата по листото Нори му действа като лепило.

Оформете стегнати три рула от суши и ги нарежете с тънък и остър нож на равни малки резени (трябва да са достатъчно малки, подходящи за една хапка).

Сервирайте сушито със соев сос и уасаби.

Лесно, вкусно, семпло – може да си го приготвите и у дома!

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page