top of page
Search

Френска селска торта

Френска селска торта е една от онези торти, които са хит в последните 10 години във всички уважаващи себе си сладкарници. Заради своите много, но тънки и леки блатове и свеж крем е изключително подходяща за празници през всички дни от годината. Тази торта има един напълно погрешен имидж – че е сложна! Няма нищо сложно във френската селска торта, а дори мога да кажа, че съотнесена към шоколадовите торти е много по-лесна, бърза за приготвяне и евтина. Можете да я приготвите в различни дни – поне аз така направих – единия ден приготвих блатовете, а на втория ден крема и сглобих самата торта. Бихте могли да съхранявани добре опакованите във фолио блатове в хладилника за около седмица. А ето и как да си приготвите този вкусен връх на сладкарството, като рецептата е с минимални изменения от блога на Дани – cooks and bakes:

 

Съставки:

За блатовете:

400 гр. пресято брашно

50 гр. масло

1 яйце на стайна темература

Подправки: щипка сол, ½ настъргано зрънце боб тонка, ванилия

2 с.л. мед

200 мл. прясно мляко

2 ч.л. сода бикарбонат

За крема:

2 опак. Заквасена сметана (по 360 гр. всяка)

1 опак Скир или Маскарпоне (500 гр.)

5-6 с.л. захар (захарта се добавя на вкус, не правете много сладък крема, защото върху него ще разпределите и малко домашно сладко от боровинки или малини, което също ще повиши сладостта)

Подправки: настъргани портокалови корички от 1 био портокал и 1 пак. ванилия

2 шепи сурови орехови ядки, които после трябва да смелите на ситно

½ бурканче домашно сладко/конфитюр от боровинки или малини

 

За да приготвите блатовете ще ви е необходима една дълбока тенджера, в която да смесите яйцето, маслото, подправките, меда, млякото и содата, и при умерена температура (6-та степен от възможни 9-степени) да сготвите сместа. Аз лично я готвих около 15 минути, като през цялото време я бърках. Заради содата в един момента сместа започва усилено да кипи. Сместта ви е готова, когато придобие хубав наситен цвят на тъмно-златист карамел. След като сместа ви е готова я оставете да се охлади. Към охладената смес добавете брашното и разбъркайте добре с лъжица. След като смесих брашното и карамелената смес, прибрах за около 10-20 мин. тестото в хладилника, за да се охлади добре.

Разделих сместта на 8 еднакви топчета, от които разточих много тънки блатове около 2мм. дебелина. Изпечете всички блатове един след друг в предварително загрята фурна на 160 градуса за 5 мин. върху хартия за печене и охладете напълно. Напълно охладените блатове оформете като изрежете по избрана от вас форма (аз използвах дъното на формата ми за торта за шаблон). Готовите изрязани и изпечени блатове може да се съхраняват до седмица, ако след като ги охладите напълно ги опаковате в стреч фолио, и ги приберете на хладно и сухо място.

Кремът се приготвя изключително лесно. Дълбока купа смесете заквасената сметана, маскарпонето, подправките и захарта, и разбъркайте добре. Voila - кремът ви е готов, остава да наредите тортата.

В хубава тортена чиния поставете първия блат, намажете те го с 3 с.л. крем, който разпределяте върху целия блат и отгоре гарнирайте с малко домашно сладко/конфитюр. Поставете процедурата докато използвате всичките си блатове, но трябва да ви останат и 3 с.л. крем за последния блат торта. На финала върху крема поръсете обилно със ситно смлените орехови ядки и гарнирайте с домашния конфитюр. Оставете тортата да почине около 2-4 часа, за да могат блатовете да омекнат под влияние на крема.

Да ви е сладко!

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page