top of page
Search

Как да си приготвим кисело мляко в домашни условия

Киселото мляко е едно от най-българските храни, пантеновано или не, признато или не за национална ценност от ЕС или Юнеско, то е едно от нещата, с които България е позната дори в Далечния Изток. В съвремието ни обаче, голяма част от киселите млека нямат вкуса на истинското домашно кисело мляко, с кисела жилка, не толкова гъсто, но по-маслено, не носят вкуса на детството. В търсене на хубаво кисело мляко аз открих или по-скоро преоткрих бабината рецепта за приготвяне на кисело мляко в домашни условия – или иначе казано подквасване на мляко. Ето и как да си го подготвите и вие:

 

Съставки:

2 л. топло, но не горещо, прясно сварено домашно (не пастьоризирано) краве мляко

½ кофичка кисело мляко 3,6% по БДС Елби (то пази истинската българска закваска) или друго домашно мляко или предпочитаната от вас марка кисело мляко

Стъклени или керамични буркани в които ще приготвите киселото мляко

Топло вълнено одеало

 

След като сварите домашното мляко, го оставете да се охлади мъничко (температурата трябва да е подходяща, така че като потопите пръста си да е топло, то да не „пари“). Разпределете млякото в избраните от вас съдове (не трябва да са пластмасови и задължително трябва да могат да за затварят). Разбъркайте с лъжица киселото мляко и добавете малко от топлото прясно мляко към него и разбъркайте отново. Разпределете киселото мляко в бурканите с топло мляко – право пропорционално, повече кисело мляко в по-големите съдове и обратното. След като разпределите киселото мляко в бурканите с прясно мляко, хубаво разбъркайте всеки един от бурканите, така че сместа с киселото мляко да се разпредели навсякъде в прясното мляко. Затворете съдовете и ги завийте на топло място в одеало, като го подпъхнете от всякъде (аз слагам одеалото до парното и там завивам бурканите с кисело мляко).

Оставете да се закваси за около 5-6 часа на топло и после охладете в хладилник или на терасата в зимни условия за около 5-6 часа.

След това време вашето домашно кисело мляко е годно за употреба!

NB! Важно е подберете хубаво кисело мляко за закваска, топло одеало, чисти и сухи стъклени и глинени съдове с капак и задължително прясно издоено домашно краве мляко. В противен случай няма да можете да го заквасите по най-добрия начин.

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page