top of page
Search

Кремообразна закуска с овесени ядки, чия и сушени плодове

Търсенето на различната закуска, която ще се хареса на всички у дома и най-вече на малкия Алек продължава. Причината да търся все нови и нови варианти на закуска е самият Алек, който не обича да закусва повече от веднъж една и съща храна, търси все някакво разнообразие, инак отказва да се храни. В последните дни същият този претенциозен Алек има проблеми с коремчето, така че вариантите за закуска имат и цел - да бъдат разхлабващи, поне за малки деца. За големите, спокойно нищо лошо няма да ви се случи ако си приготвите тази здравословна, ферментирала закуска. Та ако искате да си приготвите и вие кремообразна закуска с овесени ядки, чия и сушени плодове, ето какво ви е необходимо:

 

Съставки:

2-3 супени лъжици фини овесени ядки

100-тина мл. прясно мляко (можете да използвате и ядково мляко по ваш вкус)

1 ч.л. чия (можете и да я пропуснете ако нямате, но тогава увеличете с още 1 с.л. овесените ядки)

4-5 сушени сливи и/или кайсии (ако приготвяте закуската за възрастни може да не накисвате предварително сушените плодове) или други плодове по избор (количеството е по ваш избор)

1/3 ч.л. канела или друга предпочитана от вас подправка 

1/3 ч.л. течен мед (ако обичате много сладки закуски)

 

Предната вечер смесете в купичка млякото с овесените ядки и чията, разбъркайте и оставете да се накиснат, и сгъстят в млякото. В чаша накиснете сушените плодове по избор и оставете за една нощ. На сутринта отцедете сушените плодове и ги нарежете на малки парченца. Добавете плодовете към получената млечна каша, както подправките, меда и разбъркайте.

Приятна закуска!

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page