top of page
Search

Чесновият хляб на Йоана

Този хляб е по рецепта и указания от блога kulinarno-joana, с малки промени от мен по отношение на плънката и разрязването. За да си приготвите този уханен хляб си отделете 3 часа (защото трябва да го чакате да втаса два пъти), но пък си заслужава! Ето и самата рецепта.

 

Съставки:

500 грама пресято брашно + още около 100-150 за размесване и разточване

300 мл. топло мляко или топла вода

1/2 кубче жива мая или 1 пак. суха мая

2 с.л. захар

1 с.л. сол

10 сушени домата

2 почистени скилидки чесън

10 супени лъжици зехтин

1 опак моцарела (125гр.)

подправки на вкус: риган, босилек

 

В дълбока купа смесете топлото мляко/вода, маята, захарта и 200 грама от брашното. Разбъркайте добре, покрийте и оставете купата на топло, за да се активира маята за около 10-15 мин. След като маята се е активирала и е образувала пяна в купата, добавете остатъка от брашното, и солта, разбъркайте и омесете меко, и еластично тесто. Ако тестото ви лепне по ръцете докато го местите, добавете още малко брашно. Поставете омесената топка тесто в намазана със зехтин купа, покрийте я с кърпа и оставете на топло за около час-два, за да удвои обема си.

Докато тестото втасва трябва да направим чесновата паста за хляба. В чашата на блендера поставям сушените домати, моцарелата, зехтина, подправки на вкус и пасирам до гладко песто. В случай че ви се получи много гъсто пестото (използвали сте големи сушени домати) добавете още малко зехтин. Вашето песто е готово - от него отделете половината - за хляба, а останалата част съхранете до месец в бурканче в хладилника. Можете да го използвате пестото като готов сос за паста или за марината за пилешко или свинско месо.

След като тестото втаса и удвои обема си е време да направим същинския хляб. Отново размесете тестото, за да извадите целия му въздух. След като тестото е премесено, върху набрашнена повърхност го разточете във формата на правоъгълник с дебелина около 5-6 мм. Върху готовото разточено тесто разпределете по цялата му повърхност пестото и разрежете на 5 ленти, както е указано на снимката.

Следващата стъпка е да подредите петте ленти хляб с песто една върху друга и отново да го разрежете на 5 равни части по дължина.

Готовите 5 равни парчета наредете едно върху друго и разрежете по средата на две. Така получените 2 кубчинки с тесто подредете в тавичка за хляб/кекс с хартия за печене.

Покрийте тавичката с кърпа и оставете за повторно втасване около 30 минути. Когато хлябът ви удвои обема си е време да загреете фурната на 220 градуса и да го намажете с мляко - за да придобие златиста коричка. Изпечете хляба за 25-30 мин. на 220 градуса.

След изпичане нека се охлади завит в кърпа върху решетка. Този хляб отнема малко повече време и енергия но е много, много, мноооого вкусен :)

Опитайте!

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page