top of page
Search

Gluhwein или моето ароматно греяно вино

Не минава декември без Gluhwein, любимото ми греяно вино. Ще излъжа обаче ако кажа, че всяка година у дома приготвяме греяното вино по една и съща рецепта, напротив, екпериментираме в подправките, в търсене на идеалната комбинация. Търсим да получим вкуса на Gluhwein, който максимално да се доближи до вкуса на напитката във Виена. Да, Виена е мястото, където на Великден (беше март и беше студено, преди около 10 години) за първи път опитах знаменитото за западните държави Gluhwein. Вкусно, сладко, ароматно, и не особено силно алкохолно. 

В годините се опитвам да наподобя онзи вкус и мисля, че тази година успях! Или поне всички опитали този горещ елексир признаха, че това е едно от най-вкусните Gluhwein, които са опитвали. Но стига съм се хвалила, ето и рецептата:

 

Съставки:

500 мл. червено вино (аз използвам домашно червено вино от сортовете Мерло и Шефка)

100 мл. студена вода (ако искате силно греяно вино, може да пропуснете тази съставка)

50-100 гр. захар/мед (ако предпочитате по-следките напитки, сложете 100 грама, ако предпочитате по-малко сладките сложете 50 грама)

2 броя почистени и нарязани на по 3 шайби мандарини 

2 малки или 1 средно голяма ябълка, почистени и нарязани на парченца

Подправките: няколко зрънца карамфил, щипка люспи канела или перченце канелена пръчица, щипка люспи какао (може и да не ги слагате), малко сушени портокалови корички, две-три шушулки кардамон 

 

В една тенджерка смесете течните съставки, добавете захарта или меда, нарязаните плодове, а поправките сложете в цедка за чаени листа или в торбичка от тензух и потопете в сместа.

Сварете на котлона и оставете да поври около 3-4 минути. Сервирайте в огнеопорни или порцеланови чаши още горещо. Аз лично предпочитам само виното, без да консумирам плодовете - но това е еднолично решение.

Весели и вкусни празници!

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page