top of page
Search

Братислава – мързелив гид за чревоугодници

Братислава е едно от онези очарователни малки градчета в които ви се иска да попаднете по време на коледните или великденските празненства. Аз имах удоволствието Братислава да ми се случи в края на ноември, така че да се насладя максимално на коледния дух, обзел градчето.

В този пост говорейки за Братислава ще визирам стария град, който напомня много на духа в Пловдив, създава един уют и пробужда удоволствието от нищоправене, пиене на греяно вино на традиционните коледни базари, мързелуване и опитване на вкусна храна – каквато в Братислава има мнооого.

Оказа се, че Братислава спазва доста добре традицията в наденичките и бирата характерна за немските държави и в комбинация с прекрасните кръчми, коледни базари и бистра се изкачва нагоре в стълбицата ми „Как да напълнеем за 3 дни“.

Храната, без която не може да минете в Братислава:

  • Супи...няма да сте пребивавали в града, ако не сте опитали характерната чеснова крем супа, която в повечето заведения се сервира в хлебче, вместо в паничка или местната супа с овче сирене – леко солена и с изразен вкус и аромат на овче сирене.

  • Наденички...е може ли в навечерието на Коледа и без наденички – тънки, дебели във всякакви вариации – пикантни или класически....задължително опитайте

  • Топъл шоколад...да факт, топлият им шоколад не е като този в Италия, ноооо е също толкова гъст (разбира се предварително попитайте каква е консистенцията му сервитьора) и се сервира с бита сметана.....и още – банани, ягоди, лешници... Вземете си лъжичка и се пригответе да изпаднете в рая!

  • Картофени изделия...сигурна съм че подобно на поляците и славяните от Словакия имат много картофени изделия, но моите фаворити са местната версия на ньоки с овче сирене и „пръжки“ (запържен бекон)

  • Кнедли с пълнеж от сирена...ако обичате кнедли – задължително опитайте

  • Датски сандвичи с яйце по бенедиктински...най-прекрасната закуска за силен старт на деня....ще утолите глада си и ще натрупате енергия за много обикаляне в студените дни

  • Ребърца....ами дали са добри? МНОГО са добри...и са в огроооомни порции....да портциите в менютата на братиславските заведения си ги бива – ама много си ги бива

  • Щрудел – е не, това не е просто щрудел, това е уникален щрудел...ябълки, подправки и много орехови ядки с тънка коричка от маслено тесто....изпадате в рая – задължителна храна, която да закупите от коледния базар!

  • Бира...греяно вино....по много....на много места....тествайте различните им бири и се сгрявайте от студа с греяно вино.

А ако в края на тридневната си почивка сте непринудено щастлив, леко околорен, с червен нос и сте качили някой и друг килограм....дам, това е магията на Братислава и нищоправенето.


p.s. Ето и някои от местата които трябва да посетите: Slavik Pub, Flagship, Laboratoire Mondieu, Urban Bistro, Pulitzer и още и още...

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page