top of page
Search

Киш Лорен у дома вкусно!

Да претворя френска кулинарна класика е едно от най-големите предизвикателства за мен самата...Едно е усещането да приготвиш класическа френска лучена супа в стила на Мон Мартр, но съвсем различно, е да приготвиш Киш Лорен с маслено тесто. Ей такива опасно притеснителни мисли ми се въртяха в главата, когато реших да приготвя това ястие, което много обичам, за рожденния си ден! Мечка страх, мен не страх, казват в родния ми Самоков и силния ми скорпионски инат надделя! И юпииии получи се от раз, а както се казва – щом аз мога да го приготвя, значи всеки може! Ето и какво ви е необходимо:

 

За масленото тесто

150гр. студено масло нарязано на кубчета

Щипка сол

2 яйца

300 гр. пресято брашно

За плънката

2 стръка праз лук

1 голяма опаковка заквасена сметана

300 грама бекон (аз използвах суров свински бекон)

1-2 с.л. зехтин

½ ч.л. сол

4 яйца

100 гр. настърган кашкавал

Подправки: щипка индийско орехче, щипка черен пипер (аз изпозлвам микс от пипери – бял, черен, зелен и червен пипер)

 

Първо ви предлагам да приготвите масленото тесто. За целта в една купа пресейте брашното заедно със солта и оформете кладенче. В кладенчето поставете двете яйца и нарязаното на кубчета студено масло. Работете бързо и размесете маслото с брашното, и яйцата до получаване на масло. Омесете хубаво топче от тесто, като ако тестото ви много лепне по стените на купата добавете още малко брашно – не повече от 20-тина грама. Трябва да работите бързо, за да не размекнете прекалено много маслото в тестото и то да започне да лепне в купата ви. От готовото тесто оформете правоъгълник, който завийте с фолио и приберете за около час в хладилника.

Докато тестото ви се охлажда в хладилника е време да приготвите плънката. В тиган сложете зехтина и запържете бекона, нарязан на кубчета. Докато беконът ви се запържва нарежете праз лука на средно големи (по 5-6 мм.) резенчета. Щом беконът ви е готов, прибавете към него праз лука, подправете с малко сол и черен пипер и задушете под капак, като разбърквате от време на време до пълното омекване на лука. След като лукът ви е задушен и достатъчно сготвен изключете котлона, и го оставете да се охлади.

В купа смесете сметаната, яйцата, индийското орехче, малко сол, пипер и разбъркайте добре. Когато сместа от праз лук и бекон се охлади достатъчно я смесете с яйчено-сметановата смес.

След като тестото за вашия киш се е охладило в хладилника, е време да оформите тестото. Разточете върху набрашнена повърхност (аз лично разточвам върху набрашнена хартия за печене) и оформете максимално тънък блат (ок. 3/4 мм), с който да покриете дъното и стените на вашата форма за пай (или форма за торти). В моя случай, след като покрих формата ми остана още малко маслено тесто, което завих във фолио и прибрах в хладилника. Можете да го използвате за друг по-малък киш или есенен плодов пай с ябълки или круши. Хубаво оформете тестото по дъното и стените на формата, като ако някъде се скъса просто го наставете или залепете друго парченце тесто на скъсаното място. Ако приготвяте ястието за гости, както се случва в моя случай, се постарайте да нямате много скъсани части в тестото, за да изглежда добре вашият киш.

Върху готовия оформен блат от маслено тесто изсипете плънката от праз, бекон, сметана и яйца, и покрийте с настъргания кашкавала. Изпечете готовия киш в предварително загрята на 200 градуса фурна за 25-30 мин.

Сервирайте киша още топъл с чаша червено вино или студен с чаша бяло вино или розе.

И както обичам да казвам, след като аз мога да го сготвя – може всеки.

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page