top of page
Search

Бисквитено-шоколадови близалки от фабриката на Уили Уонка

Тези близалки приготвих за първи път за погачата на Алек. Както всички момичета знаят за здравето на всяко бебе се oрганизира празник-погача, на която присъстват ористниците на новороденото, все жени. На партито сервират само сладки неща. Е, като любител на готвенето, реших всички сладкиши да приготвя аз, а тези близалки бяха закачката на празника. Приготвят се изключително лесно, бързо и дори може да включите децата си в приготвянето им. Декорацията пък е малък празник, защото развихря въображението на всички. Мисля, че тези близалки са страхотно празнично намигване за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Ето как да ги приготвите: бързо, лесно и забавно:

 

Съставки:

2 опак. бисквити Орео

125 гр. крема сирене

ванилия

2 броя шоколад млечен/черен и бял (ако искате да имате бели и кафяви близалки)

60гр. масло

декоративни елементи: захарни топчета, цветни пръчици, натрошени орехови ядки, звездички – по ваш избор

шишчета, с които да направите близалките

 

Започнете с отрязването на връхчетата на шишчетата и разполовяването им на две половинки. От едно дървено шишче трябва да се образуват по 2 броя клечки за близалки. В блендер тряба да смелите на много ситно бисквитите. Стритите бисквите смесете с крема сиренето и ванилията до образуването на еднородна смес. Получената топка от бисквити и крема сирене оформете на малки топчета – така че да може да ги сдъвчете с една хапка. Приберете получените топчета в хладилника за 20 мин.

През това време разтопете шоколада на водна баня с малко масло. Може да приготвите две смеси, като разделите маслото на две – 30гр. масло за сместа с черния/млечен шоколад и 30гр. масло за белия шоколад или направете само една смес от 2 бр. черен/млечен шоколад с 60гр. масло. Пригответе декорацията за близалките в различни купички, както и нарязаните шишчета.

Когато топчетата са се охладили и шоколадът ви е разтопен, и топъл е време да сглобим, и декорираме близалките по следната схема:

  1. Потопете единия край на шишчето 2 см. в шоколадовата смес и после го забодете с шоколадовия край в бисквитеното топче. Оставете получената близалка върху чинийка с топчето отдолу. Повторете този процес, докато слепите всички топчета с техните дръжки.

  2. Готовите близалки потопете в шоколадовите смеси (бяла и кафява) докато станат целите в шоколад, изтръскайте останалото количество шоколад и оставете да се охладят с дръжката надолу (аз лично забивам дръжките в капака на една хартиена кутия, на която предварително бях пробила дупки и бях напълнила със захар, така че да не се обърне под тежестта на близалките или в голям резен кашкавал).

  3. След като близалката ви стане шоколадова и я закрепите да стои права е време да я украсите с избрана от вас декорация. Докато шоколадът е все още мек и лепкав можете да го използвате като лепило за вашата декорация: захарни пръчици, топчета, звездички, стрити орехови ядки и др.- развихрете въображението си.

Повторете стъпки 2 и 3 докато украсите и последната близалка. Приберете готовите близалки в хладилника за 30-тина минути, за да стегнат, а шоколадът по тях да се охлади напълно и образува твърда и лъскава глазура.

Сервирайте готовите близалки в парти чаша или като welcome snack за гостите на вашето парти, рожден ден или Коледна/Новогодишна вечер. Може да използвате тези близалки и за сладка декорация на вашата маса :)

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page