top of page
Search

Най-ароматните печени ябълки

Ябълките са плодът на изкушението - сладки, тръпчиви, кисели или хлебни – много видове, под общ знаменател. От детството обаче, аз свързвам този плод не с изкушението в райската градина, а с печените ябълки, които майката на баща ми приготвяше за следобедна закуска – с аромат на канела и карамфил. Днешната ябълкова рецепта е леко подобрение на рецептата на баба ми и е се съобразена с тенденциите за slow food готвенето и здравословната храна. Спокойно може да я поставите в графата лесни, вкусни и здравословни десерти.

Ето и какво ви е необходимо, за да приготвите най-ароматните печени ябълки:

 

Съставки:

5 бр средно големи ябълки (около 1-1,2 кг.)

1 шепа орехови ядки

1 шепа стафиди

1-2 ч.л. кафява/кокосова захар или мед (тази стъпка може да я припуснете)

1 ч.л. кокосово масло (или обикновено масло)

40 мл. ябълков сок/вода или лимонов сок

Подправки: 1 ч.л. канела, ¼ ч.л. джинджифил (аз използвам джинджифил на прах), стрит карамфил, кората на ¼ портокал или лимон, малко индийско орехче ) тези подправки използвам аз, но вие може да направите свой микс или да подберете само ароматите, които обичате

 

Измийте, почистете и обелете ябълките. Готовите ябълки нарежете на филийки и ги прехвърлете в тавичка. Аз използвам керамична тавичка. В паничка смесете подправките, захарта и разтопеното масло, разбъркайте и излейте върху ябълките. Прибавете и ябълковия/лимоновия сок в тавичката и хубаво разбъркайте ябълковите резени, така че да се овкусят всички.

Покрийте тавичката с алуминиево фолио и я сложете в затоплена на 200 градуса фурна за 45 – 50 мин. След като отмине времето за печене махнете фолиото, разбъркайте ябълките и върнете в работещата фурна за още 15 мин, като разбъркате веднъж по средата на времето за печене.

Щом ябълките са готови (след 15 мин.) изключете фурната извадете тавичката като към ябълките добавите суровите ядки и сушените плодове, и разбъркайте отново.

Можете да сервирате печените ябълки горещи с топка ванилов сладолед, студени за следобедна закуска или да ги използвате като плодово допълнение към вашате топла каша от киноа и чиа или мюсли закуска.

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page