top of page
Search

Еклери или профитероли у дома

Еклерите или профитеролите (разликата е в големината) са един от любимите ми десерти защото са пълни с крем....ама с мнооооого крем. А когато ги правиш сам, може да си избереш какъв точно да е кремът и колко да е количеството крем, което да сложиш в тях :) Е ако ги приготвяте по моя начин - без шпиц може би няма да изглеждат като еклери от сладкарница, нооооо рецептата за мъфини е сходна до тази на sunshineskitchen.com с много малки изменения, което прави еклерите повече от перфектни, а кремът към тях е домашен по рецепта на майка ми.

Така чееее, ако обичате еклери - това е моето предизвикателство за вас, отделете си около 3 часа през уикенда и всички у дома ще ви бъдат много благодарни!

 

Съставки:

За еклерите:

140 мл. прясно мляко

100 мл. вода

1 опак. масло (125гр.)

1/4 ч.л. сол

1 с.л. захар

130 гр. пресято брашно

4 големи яйца

1 ванилия


За крема:

2 ванилии

1 яйце

2 с.л. брашно

5 с.л. захар

500 мл. прясно мляко + 50 мл.

30 гр. масло

 

Водата, прясното мляко, солта, захарта и маслото се поставят в метална тенджера и се сваряват. Щом маслото се разтопи и сместа заври, изсипете цялото брашно изведнъж (не на части), дръпнете тенджерата от котлона и хубаво разбъркайте. Ще се оформи тесто. Върнете тенджерата на котлона за още 3-4 минути, при непрекъснато бъркане с дървена лъжица! Много е важно да използвате дървена лъжица при бъркането на еклерите.

Сместа е готова тогава, когато полепне един тънък бял слой по дъното на тенджерата, а самото тесто се оформи и събере на топка - в този момент цялата вода ще се е изпарила от тестото. Тогава изключете котлона и оставете тестото да се охлади, за да не пресече яйцата. Аз лично предпочитам да прехвъля тестото в друг студен метален сън и да я изнеса на терасата. Към охладената смес добавете ванилията и яйцата - едно по едно, като прибавяте всяко следващо от яйцата, след като първото се е поело напълно от тесто. Не се притеснявайте, че когато прибавяте яйцата, тестото става лигаво и пресечено, бъркайте добре и всичко ще си дойде по местата!

Когато сместа е готова и е поела всички яйца, включете фурната на 200 градуса. Това е моментът в който да оформим еклерите. Можете да поставите цялата смес в пош и с него да оформите малки еклери върху тава, покрита с хартия за печене. Тъй като аз нямам пош и не умея да работя с него, използвам две малки чаени лъжички, с които оформям малки топчета тесто върху хартията. Постарайте се топчетата тесто да са с еднаква големина.

Когато оформите малките еклери върху хартията ги сложете в загрятата фурна и изпечете за 15 минути, след което намалете на 180 градуса и оставете за още 5-10 минути. Еклерите трябва да се подуят и да станат златисти. Охладете напълно преди да преминете към приготвянето на крема.

Докато охлаждате еклерите (аз ги изнасям на терасата, за да забързам този процес) е време да приготвите крема за вашите еклери. Аз приготвям класическия ванилов домашен крем на моята майка. В тенджера поставете 500 мл. мляко и захар, за да заврят. В отделна купичка разбийте 50 мл. мляко с яйцето, ванилията и брашното до получаване на гъста каша - нишесте. Добавете полученото нишесте към заврялото мляко при постоянно бъркане. За по-богат вкус добавете маслото (но можете да приготвите крема и без масло) и продължете да бъркате, докато кремът се сгъсти. Изключете котлона и оставете кремът леко да се охлади. След като и еклерите и кремът ви са студени - време е десертът да придобие своя финален вид!

В случай, че нямате пош, разрежете еклерите по средата до получаване на "джоб" (но не до край) и с лъжичка поставете от крема - колкото повече, толкова повече! В случай, че имате пош, направете една дупка във всеки еклер и през нея напълнете всеки от малките десерти с охладения домашен крем.

При сервиране може да сервирате еклерите посипани с шоколадов топинг, със сладолед или просто така - тоооолкова са вкусни!

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page