top of page
Search

Попски печени круши

Есента примамва с аромати на печено и сладки карамелени вкусове. Част от детските ми спомени са свързани с аромата на печени плодове – ябълки и круши, които майката на баща – Цветана приготвяше за следобедна закуска. Мисля че, за разлика от другата ми баба – Мария – на която съм кръстена, майката на баща ми, не е обичаше особено сладките десерти, изключая коледната баклава. Затова и тази рецепта за печени круши е много семпла и отговаря на днешните разбирания за здравословен десерт.

 

Съставки:

4-5 круши (за препоръчване е да приготвите десерта с попски круши (сорт есенни круши), които са твърди и няма да се разпаднат при печене)

8-10 сурови орехови ядки

Малко мед (по желание)

Канела за поръсване (ако не обичате канела, може да я замените с малко ванилена захар)

 

Измийте крушите и ги разрежете на половинки във формата на лодки. Почистете половинките от семките и дръжките и ги подредете в тавичка, покрита с хартия за печене с кората надолу. По желание, ако обичате много сладките десерти, поставете по няколко капки мед във всяка круша, в кладенчето, образувало се при почистването на семките. Аз предпочитам да запичам крушите семпли, без да им добавям мед. Поставете тавичката във загрята на 200 градуса фурна за около час и половина. Ще усетите, че крушите ви са готови, когато у дома ви замирише на печена круша а самите плодове са се запекли по повърхността.

Сервирайте още горещи, като поставите по една орехова ядка във всяка круша и поръсите с малко канела или ванилия. Горещите канлени круши се допълват прекрасно с топка ванилов сладолед и са отлична комбинация за съботно-неделните уикенди.

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page