top of page
Search

Здравословна закуска vol.4 - хелоуински палачинки с тиква

Тадааааа, октомври е месецът на тиквата, месецът на Helloween и на есенните краски. А през октомври няма нищо по-прекрасно за закуска от палачинки и то здравословни. Този път, палачинките които ви представям са с тиквено пюре. Ако не знаете как да го направите, можете да погледнете рецептата ми за печена тиква по Елин Пелиновски. И така пуснете си някоя есенна мелодия за настроение и да се захващаме за нашите хелоуински палачинки.

 

Съставки:

1 ч.ч. пълнозърнесто брашно (ако нямате под ръка, можете да го замените с бяло брашно)

1/3 ч.ч. тиквено пюре

1 ч.ч. прясно мляко

1/3 ч.ч вода (ако обичате по-тънките палачинки)

1/2 ч.л. сода бикарбонат

1 ч.л. бакпулвер

1 щипка сол

Подправки: аз използвам миск от подправки - канела, ванилия, джинджифил, карамфил, но вие можете да правите корекции в подбрания микс, спрямо вашите вкусове

 

В една по-голяма купа пресейте брашното заедно със содата и бакпулвера, добавете щипка сол и подправките и разбъркайте. В една по-малка купа смесете течните съставки - мляко, яйце и тиква, разбъркайте с бъркалка и прибавете към сухите. Смесете течните и сухите съставки в еднородна смес. В случай, че не сте голям почитател на дебелите палачинки добавете и 1/3 ч.ч. вода към сместа, така ще направите по течна основа за тънки палачинки.

Следва изпичането на самите палачинки. Загрейте тиган за палачинки или друг равен такъв с незалепващо покритие. Преди да поставите по една голяма лъжица от сместа за палачинки, намаслете тигана с малко масло, поставете сместа и едва тогава разтелете сместа в тигана. След около минута-две палачинката трябва да е готова от едната страна (ще я познаете и по това, че ще промени цвета си и ще покафенее леко в краищата), обърнете и запечете за още не повече от минута от другата страна.

От тази смес излизат доста палачинки, ако ги приготвяте в тиган с диаметър до 20 см, така че може да направите половината смес в палачинки за неделя сутрин, а с другата да имате готова смес за понеделник сутрин. За целта трябва да съхранявате сместа за палачинки в хладилника.

Поднесете палачинките със сладко по избор или крема сирене, а в комбинация с чай или мляко с какао са страхотен старт на деня.

Усмихнато утро!

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page