top of page
Search

Селски хляб със сушени домати и зехтин

Това е една от онези простички рецепти, в които всички се влюбват, защото "Няма нищо по-голямо от хляба", както казваше баба ми Мария. Конкретният повод за хляба е есента и възможността да похапнем домашна лютеница с домашен хляб в офиса. Задачата за хляба се падна на мен, а лютеницата е от личните запаси на колегата Поли - Павлина Стоева. Предизвикателството обаче беше голямо - в рамките на една вечер тряваше да се превърна в шесторъкия шива: да играем с Алек на двора, да приготвя дрешките му за детска градина, да изпера, да приготвя мляко с грис за следобедна закуска на дребчо, да сготвя лека вечеря за блога и да омеся хляб за колегите :) Мисия невъзможна? - но не! - напълно възможно - всичко се случи в рамките на една вечер и то за времето между 19:30 и 22:00 часа.

И тъй като тази рецепта за хляб е много бейсик и много бърза, лека и много, ама много вкусна (поне според колегите) ви предлагам да я приготвите и вие у дома.

 

Съставки:

7-8 сушени домати от буркан (аз използвам маринованите в зехтин и риган сушени домати в бурканче)

ок 800 - 1000 грама пресято брашно (най-добре е бяло брашно, но за целите на пълноценното хранене, използвайте пълнозърнесто брашно)

1/2 кубче жива мая

2 ч.л. захар

1 ч.л. сол

2 с.л. зехтин

1,2 ч.ч. топла вода

 

Като първа стъпка за приготвянето на домашен хляб подгответе маята. В една купичка разтворете маята и захарта в половината топла вода, разбъркайте докато захарта и маята се разтворят във водата, покрийте с кърпа и приберете на топло за около 15 мин.

В това време пресейте 600 грама брашно, добавете солта, нарежете на ситно сушените домати. Когато маята ви шупне (образвува пяна в паничката си) я добавете заедно със зехтина към сухите съставки, прибавете и останалото количество вода и разбъркайте с лъжица. След като смесите съставките и брашното се поеме от тестото, тестото все още би трябвало да се лепи по лъжицата ви, добавете още поне 200 грама брашно и започнете да месите с ръце около 5-6 минути. Трябва да получите гладко, меко и еластично тесто. Ако тестото ви още е меко и лепкаво добавете още брашно. Когато постигнете желаното състояние на тестото го поставете в голяма купа (тестото ще удвои обема си) и го намажете хубаво със зехтин от всички страни. Покрийте купата с кърпа и приберете за около час на топло място.

След като тестото удвои обема си трябва да го премесите отново с малко брашно, за да извадите целия въздух от него и да го оформите в желаната от вас форма (в моя случай направих продълговати хлебчета, в леко вретеновидна форма). Поставете оформеното тесто в тавичка върху хартия за печене и оставете да втаса за 10-15 мин на топло.

Намажете втасалото тесто с прясно мляко или вода и го сложете в предварително загрята на 220 фурна за около 30-35 мин. Наблюдавайте хляба в процеса на печене - когато образува красива кафеникава коричка и при почукване с дървена лъжица удря на кухо - хлябът ви е готов. Ако сте приготвили по-малки като обем хлебчета е възможно процесът на печене да продължи по-кратко от 30 минути.

Извадете и огладете върху решетка, покрит с кърпа. Можете да го консумирате топъл или студен.

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page