top of page
Search

Вкусен соден хляб с песто

Рецептата, която ще ви представя днес е вдъхновена от един от блогърите в проекта The secret dinner и се отличава с впечатляващия резултат. Хлябът е много нежен и изглежда като охльовче, защото е оформен под формата на руло с плънка от песто. Резените от този хляб носят усещане за дома, за уют и изниква спомени от пътешествията ни в Италия. Времето, което трябва да му отделите е около час и половина, като едва 10 минути е за омесване на тестото, през останалото време тестото втасва и се пече. Ако искате и вие бързо да се пренесете в любимата Италия и да изненадате своите близки и приятели с топъл хляб - опитайте!

 

500 грама пресято брашно + 150 гр. за омесване и разточване

1 ч.л. сода

1 яйце

1 ч.ч. кисело мляко

1/2 ч.ч. вода

2 с.л. зехтин

1 ч.л. сол

1 ч.л. захар

песто

 

В купа пресейте брашното и оформете кладенче в средата му. В калденчето добавете яйцето, солта и захарта, зехтина, водата и киселото мляко, в което сме разъркали содата (содата бикарбонат се разбърква в киселото мляко докато то не закипи).

Разбъркваме сместа до образуването на топче меко и незалепващо тесто. Ако тестото ви лепне по лъжицата добавете още малко брашно. Готовото тесто месим за около 5 минути. - трябва да е гладко, еластично и меко. Поставяме го в купа, покрито с кърпа и го оставяме на топло да отпочине за 30 минути.

След 30 минути вадим тестото и го разточваме на набрашнена повърхност с точилка докато се получи кора от около 5 мм. Намазваме цялото тесто с песто (рецепта за домашно песто може да намерите в блога) и завиваме под формата на руло. Поставяме рулото в тава с хартия за печене и го намазваме с мляко или зехтин, за да придобие приятен кафеникав загар при печене.

Печем за около 35-40 мин. при 200 градуса, в предварително загрята фурна.

Хлябът е особено вкусен когато е все още топъл и ще разнесе ароматът на топъл хляб и песто в целия ви дом - а вие си мислехте че е сложно да се приготви домашен хляб, нали?

Да ви е сладко!

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page