top of page
Search

Бананов ликьор

Времето застудява и някак от самосебе си идеята за топла сгряваща напитка се появява като водеща мисъл. Днес ще споделя една рецепта за бананов ликьор инспирирана от пътуването на брат ми Георги и неговата съпруга Хриси до Тенерифе през юли...Така че пригответе се за един канарски бананов ликьор, който ще ви сгрее повече от отлично през хладните есенни и студени зимни вечери :)

 

Съставки:

3 големи и добре узряли банана

3 ч.ч. ром (използвам Captain Morgan Класически или spicy вариант) - ако не обичате ром, а сте почитатели на традиционната българска ракия може да приготвите ликьора и с ракия

1/2 ч.ч. кафява захар - мусковадо

1 шушулка ванилия

 

Нарежете бананите на дебели 2-3см. парченца. В шише с широко гърло или по-голям буркан прехвърлете банановите резени и добавете захарта, ваниловата шушулка, и залейте всичко с 3 ч.ч. ром. Трябва ромът да залее бананите. Разклатете буркана, за да размесите захарта с бананите и ликьора. Затворете съдът и го поставете на тъмно място при стайна температура. Оставете бутилката за 3 дни, като всеки ден разклащайте лекичко, за да може захарта да се разтвори в алкохола.


На третия ден, прецедете съдържанието на банановия ликьор през марля, като се опитате да изцедите алкохола и от банановите резени. Опитайте на вкус и ако прецените, че има нужда, добавете още малко ром - зависи от алкохолната ви поносимост. Пресипете прецедената напитка в шише, което може да съхранявате няколко месеца в хладилник или на стайна температура.


В отделен пост ще ви предложа и една рецепта за бананов сладкиш с ром, с която да можете да оползотворите бананите накиснати в ром. А до тогава Наздраве!

#1 
Не се притеснявайте да приготвите нещо сложно или ново, просто добре разпределете времето си
#2

Гответе нови или сложни рецепти само когато имате желание за това и не се страхувайте да експериментирате

 

#3

Пуснете си хубава музика или си налейте чаша вино и започнете същинското готвене

bottom of page